Marijana Petir u užem izboru za EU Oscara

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ušla je u uži krug izbora za prestižnu nagradu MEP Award ili popularnog ‘EU Oskara’ u kategoriji poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva

MEP Award ili popularno nazvan ‘EU Oskar’ je nagrada koju dodjeljuje The Parliament Magazine. Njime se odaje priznanje zastupnicima koji su svojim parlamentarnim aktivnostima dopridonijeli zakonodavnoj, nadzornoj ili proračunskoj ulozi Europskog parlamenta.

Europarlamentarka Petir nominirana je od strane Europskog udruženja državnih šuma (EUSTAFOR) na prijedlog Hrvatskog drvnog klastera i udruge Uzorna hrvatska seoska žena zbog, kako se ističe u priopćenju iz Ureda ove europarlamentarke, aktivnog angažmana u području razvoja poljoprivrede.

‘Ovo je uistinu kruna moga gotovo petogodišnjeg rada u Europskom parlamentu, ali i dodatan poticaj da na isti način nastavim i dalje. Zahvaljujem svim vrijednim hrvatskim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama, kao i poljoprivrednim udrugama na zajedničkoj suradnji kojom nastojimo riješiti ključne probleme u strateškim područjima podjednako bitnim kako za Hrvatsku tako i Europsku uniju, a posebice Udruzi Uzorne hrvatske seoske žene, Hrvatskom drvnom klasteru i Europskom udruženju državnih šuma koji su me nominirali za ovu prestižnu nagradu, te The Parliament Magazinu na prihvaćanju nominacije’, istaknula je Marijana Petir koja je i ambasadorica natječaja za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika.

Marijana Petir izvjestiteljica je Europskog parlamenta za žene i njihovu ulogu u ruralnom prostoru a u reformi Zajedničke poljoprivredne politike koja je u tijeku, Petir se kao izvjestiteljica Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova za mišljenje o Uredbi o strateškim planovima zalaže za zadržavanje i nadopunu tematskih potprograma za žene u ruralnim područjima. Ispred Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj sudjelovala je u pregovaračkom procesu za Uredbu o obnovljivim izvorima energije te uspjela obraniti interese poljoprivrednika i šumarskog sektora u postizanju energetsko-klimatskih ciljeva.

U priopćenju podsjećaju kako je angažmanom Petir Hrvatskoj omogućeno sudjelovanje u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama čime su djeca dobila zdrave obroke a domaći lokalni proizvođači novo tržište za svoje proizvode dok su hrvatski proizvođači mandarina i jabuka pogođeni ruskim embargom dobili obeštećenje s europske razine četiri godine zaredom zbog gubitka tržišta.