Komunalna (ne)higijena

Nakon novogodišnjih i božićnih blagdana građani odbacuju božićne jelke na zelenim otocima i u blizini polupodzemnih spremnika. Okoliš je onečišćen i hrpama vreća sa otpadom. Dva su razloga za takvu neurednu sliku Kutine ovih dana. Otpadomjeri na spremnicima za miješani komunalni otpad, pokazalo se,  ponekad ne rade što je stvar proizvođača otpadomjera ili ne funkcioniraju na niskim temperaturam. Drugi je razlog nemar i nebriga građana za okoliš te čistu i urednu okolinu.

Serviseri svakodnevno popravljaju otpadomjere

Elektronski otpadomjeri na spremnicima i polupodzemnim spremnicima za prikupljanje miješanog komunalnog otpada često se kvare. Serviseri na poziv Eko Moslavine svakodnevno izlaze na teren i otklanjaju uočene kvarove. Od dobavljača otpadomjera zatraženo je otklanjanje kvarova u kratkom roku kako bi sustav bio funkcionalan.

Dijelom zbog problema s otpadomjerima okolina spremnika za miješani komunalni otpad zatrpana je hrpama vreća s otpadom i božićnim drvcima. Iz odloženog otpada vidljivo je kako se građani ne pridržavaju zakonske obaveze razdvajanja otpada pa su hrpe smeća još i veće. Izostanak je to i komunalne higijene te osjećaja za okolinu u lokalnoj zajednici koja je neuredna i nije higijenska.