Zgrada za branitelje na Trgu nije izgrađena zbog političke opstrukcije

Skupština HVIDR-e Kutina

Postojanje udruge Hrvatskih vojnik invalida Domovinskog rata HVDIR-a Kutina opravdala je svojim radom u 2017. godini. Bez homogenosti među braniteljskim udrugama i stradalnicima iz Domovinskog rata, teško je moguća ravnopravna borba za očuvanje stečenih prava i mijenjanja dosadašnjeg načina rada administracije, koja birokratskim smicalicama konstantno pokušava uskratiti provođenje Zakona, pa i očuvanje stečenih prava hrvatskih ratnih vojnih invalida. Rekao je to na redovnoj Skupštini HVIDR-e Kutina predsjednik Damir Badanjak, podnoseći izvještaj o radu u 2017. godini.

HVDIR-a Kutina prošle je godine bila vrlo aktivna i posvećena rješavanju problema hrvatskih ratnih vojnih invalida i Udruge HVIDR-a. Predsjedništvo Udruge održalo je 7 redovnih sastanaka na kojima su donosili odluke i stavove s kojima su kroz suradnju i poticanje drdžavnih institucija i Ministarstva branitelja težili zadržavanju stečenih prava i njihovo dosljedno provođenje. „Tijekom 2017. godine bili smo prinuđeni i dalje nastaviti dijalog i uz pomoć medija i mirnim prosvjedima u nekoliko navrata reagirati kako u zaštiti digniteta Domovinskog rata, tako i naših prava, od kojih je u planu bila izmjena Zakona i donošenje novog Ustavnog zakona te ukidanje mjere smanjivanja mirovine za 10%, kao i razdvajanje mirovina.“, istaknuo je Damir Badanjak.

Predsjednik kutinske HVIDR-e dodao je kako je tijekom cijele prošle godine HVIDR-a vršila pritisak prema Ministarstvu branitelja i Vladi RH da odustanu od smanjivanja mirovina te su u konačnici ti pritisci dali pozitivan rezultat.

HVIDR-a Kutina u 2017. godini bila je aktivna u rješavanju stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja, ali nisu zadovoljni rezultatim, odnosno količinom dodijeljenih krdita za izgradnju ili kupnju stanova i kuća, dogradnju ili poboljšanje stambenih uvjeta.

Damir Badanja, predsjednik HVIDR-e Kutina

Damir Badanjak, predsjednik HVIDR-e Kutina naglasio je kako se Grad Kutina aktivno uključio u program stambenog zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata te je Grad snosio troškove priključaka na komunalnu infrastrukturu za sedam korisnika.

Izmjenjen je projekt zgrade za branitelje na Trgu dr. Franje Tuđmana

Prošle, 20174. godine nastavljen je rad na projektu gradnje stanova za stradalnike s područja Grada Kutine u sklopu višenamjenske zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana. „S obzirom na dobru suradnju s Ministarstvom branitelja i Gradom Kutina nadali smo se početku gradnje 2014, 2015., 2016. godine. Unatoč osiguranim sredstvima u Ministarstvu branitelja, i Ministarstvu graditeljstva, odnosno Agenciji za promet nekretninama gradnja nije počela ni 2017., a vidimo da se to nije dogodilo ni 2018.“ ogorčeno je konstatirao predsjednik HVIDR-e Kutina te je rekao kako je tome razlog politička opstrukcija. „Određene interesne strukture koje su još 2012. odustale od projekta na Brunkovcu, sada su ponovo opstruirale izgradnju stanova i na novom gradskom trgu, jer kao braniteljima i njihovoj zgradi nije mjesto na novom gradskom trgu.“.

Damir Badanjak dodao je kako je unatoč višegodišnjoj opstrukciji sadašnji gradonačelnik Kutine Zlatko Babić nastavio projekt, nove višenamjenske zgrade na središnjem gradskom trgu. Predsjednik HVIDR-e Kutina ipak je upozorio „Planu izgradnje 20-ak stanova u sklopu tog izmijenjenog projekta na Trgu dr. Franje Tuđmanma, koji ima potporu dva ministarstva, i dalje se protive neke grupacije u Gradskom vijeću i to naročito one koje su se godinama pozivale na poštenje, poštivanje Domovinskog rata i brigu o osobama sa invaliditetom.“ U međuvremenu napravljena je pristupna cesta trgu što je preduvjet izgradnje zgrade te je nastavljen rad na projektu, izvijestio je Damir Badanjak.

HVIDR-a Kutina uz dobru suradnju s Gradom Kutina na projektima zahvalna je i na financiranju dva projekta Udruge u protekloj godini. Projekt stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida i projekt socijalne i pravne zaštite članova HVIDR-e Grad Kutina podupro je u 2017. godini sa 12 tisuća kn. „Grad rad Udruga podupire samo kroz realizaciju projekata, jer je to jedino tako moguće. Zato ćemo i dalje predlagati projekte. Kako bi poboljšao uvjete i kvalitetu rada Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grad Kutina i dalje podržava projekt uređenja prostorija u Domu hrvatskIh branitelja.

Predsjednik HVIDR-e Kutina na kraju izvještaja rad Udruge u 2017. godini ocijenio je dobrim, a s tim su se složili i članovi Skupštine te su prihvatili izvještaj o radu.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio je HVIDR-i Kutina na dobroj suradnji u unapređenju kvalitete života i položaja hrvatskih branitelja. Izvijestio je kako je grad u cilju promicanja istine i čuvanja digniteta Domovinskog rata u Spomen području na Trokutu postavio monolit u spomen palih branitelja s područja Kutine, Popovače i Velike Ludine te je najavio uređenja obilježja u Bujavici, prvom oslobođenom naselju u Domovinskom ratu, koje su oslobodili pripadnici kutinske 56. samostalne bojne HV.

Gradonačelnik Kutine izvijestio je branitelje kako je projekt izgradnje višenamjenske zgrade na središnjem Gradskom trgu izmijenjen. Odustalo se od uređenja Centra za cjeloživotno učenje POU Kutina, jer Agencija za promet nekretninama ne sufinancira takve projekte. Tako će u zgradi biti uređeno 27 stanova. Za branitelje je predviđeno 19 stanova, a ostali će se ponuditi na tržištu po POS modelu. „Branitelji će imati pravo izabrati koji stan žele kupiti“, bio je jasan Zlatko Babić. U prizemlju zgrade na trgu bit će poslovni prostor te višenamjenska dvorana.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako je u tijeku zatvaranje financijske konstrukcije izgradnje zgrade na trgu. Agencija za promet nekretninama – APN za izgradnju će podići kredit, a Grad Kutina bit će jamac. Gradnja neće početi prije 2020. godine jer je potrebno izraditi izvedbeni projekt, a potom provesti i potrebne natječaje.

Članovi HVIDR-e u raspravi su istaknuli kako bi trebalo početi razmišljati i o izgradnji Doma za umirovljenike. Branitelji su već u trećoj životnoj dobi, a takav smještaj u domovima potreban je za jedan broj branitelja koji su se suočili sa teškim socijalnim i životnim problemima.