«Japodi – zaboravljeni gorštaci» – Muzej Moslavine

Kutinski Muzej Moslavine ostvario je zanimljivu suradnju s Arheološki Muzejom iz Zagreba te je tako sinoć u prostoru Galerije otvorena izložba «Japodi – zaboravljeni gorštaci», autorica Lidije Bakarić i Ane Đukić (AMZ).

Da je ovo nastavak dobre suradnje dva Muzeja, potvrdio je i prisutni kustos i zamjenik ravnatelja Arheološkog Muzeja u Zagrebu, Ivan Radman. On je tom prilikom rekao kako se u Moslavini puno radilo na arheološkim istraživanjima, te ne čudi da je upravo Kutina iskazala interes za ovakvom izložbom.

Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić pozdravila je goste iz Arheološog Muzeja u Zagrebu, kao i sve posjetitelje koje je pozvala da uživaju u ovoj jedinstvenoj izložbi koja je obišla svijet.

Zanimljivo je da je u sklopu Europskog projekta ovu izložbu vidjela Francuska, Španjolska, Rusija, Italija a sada se ona predstavlja i u Hrvatskoj, uz stalni postav koji je u AMZ-u.

Japodi su gorštaci koji su živjeli na području Gorske Hrvatske. Taj prostor obuhvaća Liku, Gorski Kotar, Ogulinsko Plaščansku zavalu i dio Bosne oko okolice Bihaća. Živjeli su od kraja 10. stoljeća prije Krista pa sve do 35. godina prije Krista. Pokorio ih je Oktavijan August, a kraj njihove materijalne kulture gubi se u 3. stoljeću poslije Krista. Dakle period njihove egzistencije je preko 1000 godina. «Japodi su imali zatvoreni prostor okružen planinski lancima gdje su pokazali enormno materijalno bogatstvo, od kojega danas imamo priliku vidjeti jedan dijelić tog bogatstva. Ističe se nakit, dijelovi nošnje, brončani pojasevi, jantarni nakit, kape, oglavlja Oni su ujedno najstarija kultura koja je iskopavana a početak iskapanja datira od 1800-tih godina, kada je dio blaga završio u Beču i drugdje”, kažu autorice izložbe Lidija Bakarić i Ana Đukić.

Nabode kako u Hrvatskoj ima i drugih bogatih kultura, ali Japodi su svugdje izazvali izniman interes i divljenje. Potvrdile je to publika diljem svijeta, a zanimljivo je kako se u selima oko Otočca o Japodima priča i govori, te nema kuće koja za njih nije čula. Ekipu iz Arheološkog muzeja i sve posjetitelje izložbe pozdravio je u ime Grada Kutine pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić.
Kutinčani su tako privilegirani među prvim gradovima u Hrvatskoj vidjeti dio japodske baštine, a svi koji to nisu uspjeli učiniti sinoć, izložbu mogu posjetiti do 21. prosinca 2018.