Ivan Branko Imrović – Donacija crteža Muzeju Moslavine

Akademski kipar i crtač iz Popovače Ivan Branko Imrović kutinskom Muzeju Moslavine donirao je 145 svojih djela. Time je postao jedan od najznačajnijih donatora svojih djela Galerijskom odjelu Muzeja Moslavine.
Ivan Branko Imrović rođen je u Popovači, a po završenoj školi Primijenjene umjetnosti u Zagrebu upisuje Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je kiparstvo 1983. u klasi prof. Ivana Sabolića.
Imrović od 1986. godine djeluje kao samostalni umjetnik, a  1992. postaje prof. u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu gdje i danas predaje. Stotinjak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu svjedoče njegovu radu i talentu koji je Kutinčanima već poznat. Naime Imrović je uz ostalo i autor Vile kutinske, kipa koji je svojevrsno obilježje Grada Kutine.
Izložbi doniranih djela Ivana Branka Imrovića sinoć je u Galeriji Muzeja Moslavine prethodila uvodna riječ i zahvala ravnateljice Muzeja Moslavine, Jasmine Uroda Kutlić na ovoj značajnoj donaciji. O autorskim djelima ovog umjetnika s naših prostora govorio je pov. umjetnosti Mladen Mitar, navodeći cikluse i motive stvaranja Ivana Branka Imrovića čiji rad i djelo kustos kutinske Galerije izuzetno cijeni. Darovani crteži izdvojeni su iz bogatog Imrovićevog opusa,a sadrže razne motive Crtačev dnevnik, Modeliranje mora, Erotika, Crteži u boci, Modeliranje prirode, Vila… «Imrovićevom donacijom Galerijski odjel dobio je bogat i respektabilan sadržaj koji je najavio smjer fundusa u pravcu dominantne tehnike crteža. U Imrovićevim crtežima zbilja nije vidljiva, već je sakrivena ispod, kao platno ispod boje», rekao je prof. Mitar dodajući kako cijeli kiparski opus Imrovića počiva na crtežu koji je ishodište njegova stvaranja.
Njegov talent sažet u ovoj vrijednoj donaciji, svakako bi trebao biti poticaj i ostalim umjetnicima s područja Moslavine da obogate fundus Galerijskog odjela Muzeja Moslavine.
Ivan Branko Imrović, kao većina umjetnika, nije puno govorio već je kratko zahvalio prof. Mitru na predstavljanju njegovih djela. Izložbu je svojom glazbom uveličao učenik iz OGŠ Borisa Papandopula. Autoru je na vrijednoj donaciji zahvalio gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić. Kako je rekao kutinska Galerija bit će bogatija za čitav niz umjetničkih djela koja će ostati trajno pohranjena u Muzeju u srdeištu Moslavine, odakle dolazi i sam autor.