Arhitektura u Kutini 1955. – 1985.

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba mlade arhitektice Ines Mravunac koja je prezentirala razvoj Kutine od vremena njezina proglašenja gradom 1954. kada su nastali prvi urbanistički planovi, do kraja 80-tih godina prošlog stoljeća.

Posjetitelje izložbe pozdravila je ravnateljica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić, koja je kazala kako joj je ovo jedna od najzanimljivijih suradnji. Moderna je kao društveni proces trajno obilježila hrvatsko društvo 20. stoljeća što je vidljivo i u nastanku Kutine kakva je ona danas, a izložba prati desetljeća nastanka važnih ustanova koje krase naš grad i danas.

Ekspanzivan razvoj Kutine prateća je pojava rasta industije odnosno kutinske tvornice i svaka nova faza razvoja tvornice, dala je i nove konture Kutine. Sve je to kronološkim redom posložila mlada kutinska arhitektica Ines Mravunac čija izložba prati nastanak velikih objekata poput Brunkovca, Sportskog centra,  Stambenog bloka u današnjoj  Ulici kralja Petra Krešimira, zgradu Osnove, bivšeg Hotela itd.

Brojni posjtitelji ovu su izložbu pogledali s nostalgijom jer svatko je pronašao svoju zgradu, neki svoj kutak, ustanovu koju je pohađao ili u kojoj i danas radi. Jedna od istaknutih zgrada u tom razdoblju je zgrada OŠ Zvonimira Franka koju su projektirali eminentni arhitekti Radovan Tajder i mladen Anđelo. 1979. godine.

Radovan Tajder došao je na izložbu Ines Mravunac te nam iz prve ruke opisao vrijeme nastajanja ovog objekta koji je u tadašnje vrijeme bio jedan do najsuvremenijih školskih objekata ne samo u našoj državi, Funkcionalna i suvremena ova je škola bila preteča onoga što nazivamo modernim školama, urbanih karakteristika od vizualnog dojma koji je ostavljala, do funkcionalnog koji omogućuje usklađivanje prostora s potrebama nadolazećeg vrmena.”Ova škola to pokazuje i dan danas, ne gubi na svojoj vriijednosti i iskreno sam zadivljen kako je ona dobro održavana tijekom svih ovih godina”, rekao je Radovan Tajder opisujući pritom i anegdote vezane uz vrijeme njezina nastanka. Posjetitelji su mogli razgledati stare fotografije, razglednice, makete, isječke iz Moslavačkog lista koji prate nastajanje današnje Kutine, a arhiva je to koja se čuva za buduće generacije.

Ines Mravunac skromno je pozvala posjetitelje da se razgledajući izložbu prisjete razvoja Grada tijekom tih godina, a kao izvrsna bivša kutinska učenica kako redovne, tako i glazbene škole, s kolegicom Sandrom Štetić na violini odsvirala je na klaviru My Way. Uz njih, izložbu je glazbom uveličao i prof. OGŠ Borisa Papanodpula, Saša Begović Matošković.


Događaj je otvorio kutinski gradonačelnik Zlatko Babić koji je zahvalio Radovanu Tajderu na pohvali zbog pažnje koja se posvećuje kutinskoj školi  Z. Frank, ali i ostalim građevinama koje predstavljaju okosnicu urbane Kutine, te najavio projekte energetske obnove objekata u Kutini.

Mladu arhitekticu Ines Mravunac pozvao je da nastavi istraživati i dalje, te ju pohvalio za interes koji je pokazala i za razvoj grada Kutine sada i ovdje.