100 godina od nastanka Čehoslovačke Republike

Muzej Moslavine uz Dan Grada Kutine organizirao je nekoliko zanimljivih događaja. Tako je jučer u prostoru Muzeja otvorena izložba i predavanje na temu 100 godina od nastanka Čehoslovačke Republike.

Zanimljivo predavanje održao je Franjo Vondraček koji je tom prilikom podsjetio na sve povijesne i društvene okolnosti u kojima se stvarala Čehoslovačka Republika. Franjo Vondraček rođeni je Kaptolčanin.

Kao novinar i pisac Vondraček je puno pisao o povijesti Čeha, njihovoj povezanosti s hrvatskim narodom, ali i Slovacima, a autor je nekoliko knjiga ne tu temu. Događaj je uvodnom rječju otvorila etnologinja i Muzejska savjetnica Slavica Moslavac, te najavila i prigodan glazbeni program. Nastupili su Češkq beseda Međurić i njezina ženska vokalna skupina «Glas», zatim Češka beseda Lipovljani, te muški zbor Matice slovačke iz Međurića.

U ime gradonačelnika Kutine, posjetitelje je pozdravio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Željko Tomičić koji je to prilikom pozdravio djelovanje češke nacionalne manjine u pravcu očuvanja svoga kulturnog identiteta te ih pozvao da pogledaju prateću izložbu na temu narodnih nošnji Čeha i Slovaka s područja Sisačko moslavačke županije.