Sjećanje na prvu civilnu žrtvu Domovinskog rata u Kutini

Grad Kutina obilježio je danas dan pogibije prve civilne žrtve u Domovinskom ratu, Nikole Perića, koji je poginuo tijekom raketiranja Kutine na današnji dan 1991. godine na kutinskoj tržnici. Kako piše Moslavački list od  30.10.1991. tom je prilikom ranjeno i troje ljudi: Valentina Bosanac iz Novske, Miro Vučković iz Zagreba, te Jasmin Ibragić iz Pakraca.

Osnovna škola Vladimira Vidrića od početka je uključena u obilježavanje ovoga dana, a ove godine i sa programom u koji su bili uključeni učenici i nastavnici škole.

Zbor škole otpjevao je nekoliko domoljubnih pjesama, a dramska sekcija škole izvela je prigodan program. Ravnateljica škole Snježana Coha pozdravila je okupljene među kojima i suprugu Nikole Perića, predstavnike Grada Kutine i braniteljskih udruga.

Gradonačelnik Zlatko Babić zahvalio je gospođi Perić na dolasku, te nastavnicima i djeci koja su se uključila u ovo obilježavanje. «Prema žrtvama se moramo odnositi na dostojanstven način, te na tekovinama Domovinskog rata voditi Hrvatsku u dobrom smjeru», poručio je gradonačelnik.

Nakon programa okupljeni su otišli do mjesta obilježavanja pogibije prve civilne žrtve tijekom Domovinskog rata u Kutini gdje su zapaljene svijeće i položeno cvijeće.

Kratak govor održao je zamjenik gradonačelnika Damir Markuš koji je sudjelovao u obrani Vukovara, te se suočio s najvećim stradanjima kako braniteljskih, tako i civilnih žrtava. Djeci je poručio da je rat zlo, te da treba čuvati slobodu i nikada ne zaboraviti kako je teško ona stečena.