Obljetnica oslobođenja Bujavice, prvog oslobođenog mjesta u Domovinskom ratu

Branitelji, građani, predstavnici gradske i županijske vlasti te Udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Bujavici su obilježili 27.obljetnicu oslobađanja tog mjesta na istočnoj granici administrativnog područja Grada Kutine.

Bujavica je bila prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu, a oslobodili su ga pripadnici I. satnije 56.Samostalna Bojna HV Kutina, istaknuo je to Zvonimir Fuček. “Bila je to prva pobjeda Hrvatske vojske i početak oslobađanja Domovine od okupatora. Naši su dečki prvi ušli u Bujavicu i prvi su oslobodili dio tada okupiranog teritorija Hrvatske. Nitko prije nas!”, zaključio je predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Zvonimir Fuček zahvalio je predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnicima Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije te članovima MK Vilenjacima Kutina i maratoncima udruge Heroji ne umiru što su se odazvali pozivu i sudjelovali u obilježavanju ove važne obljetnice Domovinskog rata. 9 maratonaca udruge Heroji ne umiru ove su godine drugi put trčali maraton Kutina – Bujavica.

„56. je ponos Kutine. Zahvalni smo kutinskim braniteljima za sve što su žrtvovali u Domovinskom ratu kako bi Hrvatska bila slobodna. Njihova akcija i oslobođenje Bujavice bio je početak pobjedničkog puta Hrvatske vojske.“, istaknuo je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić te je dodao kako taj važan datum u Domovinskom ratu i kutinski branitelji zaslužuju dostojanstvenije obilježavanje i spomen. Gradonačelnik Kutine je najavio kako će u Bujavici biti podignuto prikladnije spomen obilježje u čast prve pobjede u Domovinskom ratu i oslobađanja prvog okupiranog mjesta u Hrvatskoj.

S idejom gradonačelnika Kutine složio se i Roman Rosavec, zamjenik župana SMŽ te je obećao kako će u ostvarenju te ideje pomoći i Županija. „To zaslužuju naši branitelji i Domovinski rat.“, poručio je Roman Rosavec i braniteljima čestitao Dan branitelja SMŽ.

Molitvu za poginule hrvatske bratnilje i molitvu u znak zahvalnosti za Božju milst i pobjedu u Domovinskomk ratu predvodio je vlč. Tomislav Vučur, župnik župe sv. Nikole biskupa Međurić kojoj pripada i Janja Lipa, mjesto iz kojeg su kutinski branitelji krenuli u oslobađanej Bujavice. „Prvi puta sam pozvan ovdje i zato sam vam zavalan.“, rekao je župnik iz Međurićta te je sudionicima obilježavanja prenio pozdrave generala Daria Kordića, Mirka Norca i Tomislava Merčepa.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen table u Bujavici u Janja Lipi zapaljene su svijeće i položeno cvijeće kod spomen obilježje žrtva komunističkog terora i poraća u Janja Lipi. Tomislav Vuču, župnik župe Međurić predvodio je molitvu koju je posvetio žrtvama komunističkog terora te za sve pale žrtve hrvatske Domovinske vojske i ustaške vojske.