16. Festival dječjeg folklora Hrvatske

Proteklog vikenda održan je 16. Festival dječjeg folklora Hrvatske koji se tradicionalno održava u Kutini. Festival je prije 16 godina pokrenulo kutinsko folklorno društvo Ivančice koje je i organizator ovog festivala. Kako nam je rekla Katica Tomac, predsjednica KUD-a Ivančice, odaziv na ovaj festival iz godine u godinu raste, tako da im je teško financijski pokriti toliki interes KUD-ova iz cijele zemlje. S druge strane cilj je održati ovaj festival prepoznat od folkloraša diljem Lijepe naše, a i šire. Ovogodišnji gosti iz inozemstva bio je makedonski Folklorni ansambl «Jonce Hristov» iz Skopja, koji je nastupio u revijalnom dijelu programa festivala, kao i na Danima kruha.
Ivančice su izvele cjelovečernji koncert sa svojim gostima, te su pokazale da su spremne za skorašnju devetodnevnu turneju po Francuskoj. Rade u više sekcija i okupljaju velik broj mladih ljudi, a kako je rekla Katica Tomac mladi polako preuzimaju i vođenje KUD-a, a ideja i kreativnosti im ne manjka. I ovom prilikom uputila je zahvalu svim roditeljima na podršci bez koje bi mnoge aktivnosti KUD-a Ivančice bile nemoguće.

KUD-ovi iz cijele Hrvatske od Međimurja, Zagorja, Dalmacije, sa otoka, Istre, Slavonije… svi su se oni predstavili sa četiri izvedbe na središnjoj priredbi. Festival je otvorio gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić riječima podrške tradiciji i mladima koji koju čuvaju i nalaze u njoj inspiraciju. Dobrodošlicu gostima u Sisačko moslavačku županiju izrazio je i dožupan Roman Rosavec koji je naglasio zadovoljstvo što je upravo Moslavina prepoznata kao kraj koji posebnu pozornost pridaje folkloru i njegovanju tradicije.
Kutina je tijekom vikenda živjela u znaku folklora, a tako je svake godine ove manifestacije za koju se traži stolica više u dvorani kutinskog Doma kulture.