”Priprema, pozor, posao” – EU projekt PU HZZ-a Kutina

Jučer je u klubu Arcus održana početna konferencija u sklopu EU projekta „Priprema, pozor, posao“ čiji je nositelj Hrvatski zavod za zapošljavanje, PU Kutina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Projekt provodimo od 14. svibnja 2018. godine, trajat će 30 mjeseci i njegova je vrijednost 886.412,36 kn. Cilj projekta je povećati zapošljivost mladih ljudi i dugotrajno nezaposlenih osoba s područja Sisačko moslavačke županije, jačanjem njihovih formalnih i neformalnih kompetencija kako bi se što lakše uključili u svijet rada. Ujedno to znači i osnaživanje učenika završnih razreda strukovnih srednjih škola za uključivanje na tržište rada“, rekla je predstaojnica HZZ-a PU Kutina, Sonja Repić u uvodnom dijelu početne konferencije.

Nazočili su joj i predstavnici 6 partnera na ovom projektu, a to su: HZZ PU Sisak, Tehnička škola Kutina, Tehnička škola Sisak, RA SIMORA, SŠ Novska, te POU Kutina.

Voditeljica projekta Irena Vdović prezentirala je projekt naglašavajući kako je njegova novina u činjenici da se počinje raditi i sa učenicima završnih razreda srednjih strukovnih škola koji će biti uključeni u neformalne radionice unutar Kluba za zapošljavanje. „Klub planiramo osnovati unutar našeg Područnog ureda HHZ-a Kutina, ali će on biti mobilan i radionice će se provoditi i na području Siska i Novske. Minimalno 60 mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, te 60 učenika strukovnih škola bit će uključeno u radionice Kluba za zapošljavanje. Također će se provesti i nefromalna usavršavanja u suradnji sa SIMOROM, te skraćeni tečajevi njemačkog i engleskog jezika u suradnji sa POU Kutina za 40 osoba“, rekla je voditeljica projekta. Od formalnih oblika osposobljavanja 24 osobe će proći edukaciju za 3D CAD dizajnera u Kutini u Sisku, dok će 15 osoba proći online osposobljavanje za specijalistu internetskog marketinga.
Ujedno će se održati i neformalna usavršavanja na temu samozapošljavanja, marketinga, izrade poslovnih planova i EU projekata za 60 osoba.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pozdravio je ovaj projekt, rekavši kako je prednost oovg projekl objedinjavanje ustanova poput HZZ-a, RA SIMORE, te obrazovnih ustanova kako bi se vidjelo što na tržištu rada nedostaje. “U Kutini je u posljednje vrijeme vidljivo pojačano zapošljavanje, ali određenih struka. Kroz ove programe HZZ nudi prilagođavanje tržištu rada i preporučio bih svim mladima koji se teško snalaze u pronalasku posla da se obrate HZZ-u u Kutini, da vide kakve su točno mogućnosti i potrebe na tržištu rada i prilike za eventualnu prekvalifikaciju. Uz aktivnost svih čimbenika šanse za pronalaženje posla bit će veće i ići će ka dodatnom smanjenju nezaposlenosti u Kutini“, rekao je gradonačelnik.

Treba naglasiti da provedba projekta pridonosi opravdannju postojanja Lokalnog partnerstva za zapošljavanje SMŽ budući da su svi partneri projekta i članovi LPZ-a. Zu to projekt je usklađen sa strategijom Europa 2020. s ciljem povećanja stope zaposlenosti stanovništva od 20-64 godine, kao i strategijom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA