Poziv na bojkot cirkusa

Grupa građana Kutine i Faun, udruga prijatleja životinja Kutina pozvali su sugrađane na bojokot predstava cirkusa u Kutini. U javnom pozivu kojeg su uputili i medijima stoji:

Cirkus Safari jedan je od cirkusa koji još uvijek za potrebe ljudske zabave koriste životinje. Iako je novi Zakon o zaštiti životinja zabranio korištenje divljih životinja u cirkusu, domaće životinje i dalje smiju biti korištene no isključivo u svrhu prikazivanja njima prirodnog ponašanja koje bi bile svojstvene njihovom životu u prirodi. Sigurno je većina vas imala prilike gledati konje u prirodi kako na se klackaju, dignu jedno kopito, vrte se u krug na zadnjim nogama, krave kako na svojim leđima nose koze i sve te ostale posve prirodne pojave. Niste?

Kako je onda moguće da cirkus Safari dobiva dozvolu nadležnih veterinarskih inspekcija?

Osim potpuno očitog kršenja odredbi Zakona o zaštiti životinja, Kutinjani su primijetili kako su životinje vidno zapuštene i izranjavane. Odlučili su tome stati na kraj.

Kutina je grad kojemu fali zabave i sadržaja, ali ne pod cijenu žrtve i dobrobiti životinja. Civilizirani narod Kutine se slaže kako životinjama nije mjesto u cirkusu, a i da takvim cirkusima nije mjesto u Kutini.

U svega nekoliko sati online anketa koja se proširila Facebookom prikupila je više od 600 potpisa koji ne žele Cirkus Safari, niti jedan drugi cirkus koji ima životinjske nastupe, u svom gradu.
32 grada već su donijela odluku kako ne žele takve cirkuse u svojim gradovima (popis gradova je dostupan ovdje : http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=666 ).

 

Podržite inicijativu Kutinjana i zajedno s njima pozovite vladajuće u gradu Kutini da donesu odluku o zabrani nastupanja cirkusa koji koriste životinje. Njihova patnja ne smije biti naša zabava.

Online anketu možete ispuniti na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewr4oXaPJlTP4UVYLeAkEt5YtjtKcdjnKEJcHkRxU9M4Qf7g/viewform 

Marija i Mia Krakan