Anketa za stanove POS-a

Program društvene poticajne stanogradnje tzv. POS ponovno je aktualan u Kutini, a anketa za interes kupnje stana na ovakav način je u tijeku. Više o toj temi rekli su predstavnici Grada Kutine na današnjoj konferenciji za novinare.
Kutinčanima je program POS-a poznat, a njegov program u ime RH obavlja APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.  U tzv. POS-ovim zgradama u Kutini preko puta Doma zdravlja mnogi su Kutinčani kupili stan po relativno povoljnim uvjetima. Ovaj puta postoji mogućnost za projektiranje 6 POS-ovih stanova u višenamjenskoj zgradi na trgu dr. Franje Tuđmana, u kojoj će se nalaziti i 20 stanova za HRVI i branitelje, a temeljem preprojektiranja dijela građevine iz društvenog u stambeni prostor.

“Cilj ove ankete je vidjeti kakav je interes za stanove po POS programu. Na gradskoj web stranici objavili smo anketu pa ćemo dobiti povratnu informaciju građana. Očekujemo da bi interes mogao biti dobar, jer stanovi modernog dizajna za mlade obitelji ono su što Kutini nedostaje. Ako taj interes bude više od 6 predviđenih POS-ovih stanova na gradskom trgu, mi imamo rješenje za izgradnju 2 stambena objekta na Brunkovcu i za to imamo svu potrebnu pravnu dokumentaciju i lokacijske i građevinske dozvole tako da smo na toj lokaciji potpuno pripravni za izgradnju“, rekao je gradonačelnik, Zlatko Babić.
Kupnja stanova po POS programu daje povoljnije uvjete, a prednost imaju mlade obitelji kojima je ovo prva nekretnina.

Pročelnik UO za gospodarstvo Grada Kutine, Hrvoje Krmelić, rekao je kako program POS-a ima i određene benefite. „Oni su prvenstveno vezani uz uvjete cijene stana po m2 i uvjete koje banke danas na tržištu nude. Banke su ujedno i poslovni partneri agencije APN i sukladno tome su stvoreni i povoljniji uvjeti za kupnju stana. Kamata je malo manja od 3% na godišnjoj razini, postoji poček na godinu dana i otplata kredita do 30 godina. Temeljem novog zakona o društveno poticajnoj stanogradnji došlo je do promjene uvjeta cijene građenja stana, te maksimalna cijena stana iznosi do 1200 eura po m2. Ona ovisi o 2 faktora, o ekonomskoj cijeni građenja koje propisuje Vlada RH i o cijeni zemljišta i komunalne infrastrukture koja se mora napraviti i može biti do 50% od ekonomske cijene građenja. Cijena stanova od 1200 po m2 ne treba obeshrabriti građane jer to nije i konačna cijena”, rekao je pročelnik Krmelić.
Cilj je vidjeti za kakvom veličnom stanova građani imaju potrebu, a konačni cilj ovisit će o građanima kako bi se znalo što točno planirati u suradnji s APN-om.
Anketama se može pristupiti on line, isprintati ili fizički podići obrazac u Odjelu za gospodarstvo u Gradu Kutini, a stručne službe su na raspolaganju građanima. Trajanje ankete je do 6. kolovoza 2018., no i naknadni upiti ući će u obradu. Ukoliko bude potrebe za većim brojem stanova ići će se na Gradsko vijeće i službeno pokrenuti izgradnja stanova POS-a.