Usvojen prvi rebalans proračuna

Gradsko vijeće Kutine većinom je glasova usvojilo prvi rebalans proračuna. Tri glavna razloga za prve izmjene i dopune proračuna obrazložio je pročelnik za financije u Gradu Kutini Ivan Crnac. Prvi je projekt Poduzetnički inkubator koji će građane koštati 1,7 mln kn više od planiranih 4,6 mln kn. drugi je projekt izgradnje pristupne ceste na gradskom trgu koji će također biti veći od plana za 1 mln kn te će umjesto dosadašnjih 1,7 ml kn koštati 2,7 mln kn, dok je treći usklađivanje proračunskog manjka od 9,5 mln kn.

Gradonačelnik Zlatko Babić istaknuo je kako se planirani projekti moraju realizirati, te kako njihova realizacija ne smije biti dovedena u pitanje zbog povećane cijene. “Teško je bilo uopće naći izvođače radova, a veće cijene odraz su situacije na tržištu na koje ne možemo utjecati i sretni smo da smo uopće našli izvođača radova. Projekt pristupne ceste na gradskom trgu naslijedili smo od bivše vlasti i on je morao biti proširen što je utjecalo na povećanje cijene od 1 mln kn», rekao je gradonačelnik, te dodao: „U vrijeme planiranja ovih projekata cijene su bile niže i ta razlika se sada vidi. Međutim kod projekta pristupne ceste za gradski trg plan se mijenja jer u njega moramo uključiti i izgradnju pješačke staze i rasvjetu kako bi dobili cjelovito rješenje, što mijenja i cijenu. Ponuda Strabaga jedina je pristigla ponuda i žao mi je što domaći izvođači nemaju kapaciteta za izvedbu ovog projekta, a žao mi je i što pješačka staza i rasvjeta nisu od početka planiranja bile uvrštene u projekt jer bez toga nema cjelovitog rješenja“, pojašnjava Babić.

Kako je kasnije i usvojeno većinom glasova južna pješačka staza na trgu radit će se iz kredita, a protiv kreditnog zaduženja za ovaj projekt bila je nezavisna vijećnica Irena Vdović koja iz tih razloga nije prihvatila rebalans proračuna. Kako je rekla nezavisni vijećnici podržavaju projekt poduzetničkog inkubatora smatrajući da on nudi dodanu vrijednost i slažu se s tim da su cijene prije bile niže, no ne podržava kreditno zaduživanje za ulaganje od 2,1 mln k u pješačku stazu kao prilaz trgu. „ Smatram da ne treba dizati kredit zbog ceste i zgrade i da to ne treba biti glavni projekt u gradu, već to mora biti gospodarstvo po vašoj izbornoj paroli. Smatramo da će pristupna cesta najviše služiti privatnicima oko trga“, kaže vijećnica Vdović.
Gradonačelnik joj je odgovorio kako to nije glavni projekt ali se trenutno o tom projektu odlučuje u sklopu rebalansa „Glavni projekt je pomoći mladi obiteljima da ostanu u Kutini i uređenje industrijsko logističke zone, te dovođenje investitora i od toga nećemo odustati. Što se tiče kreditnih zaduženja ne bojimo se kredita. Sve velike investicije se tako realiziraju ukoliko se želi nešto napraviti“, zaključuje Babić

SDP je kod izglasavanja rebalansa bio suzdržan, dok su ostali vijećnici HDZ-a, HSLS-a, MOST-a, HSP-a, HSS-a, Josip Prajner i Branka Ćorić podržali planove koje uključuje ovaj rebalans. Vijećnik Ivica Glibo iz MOSTA smatra da je ubuduće potrebno preciznije planirati, što u načelu podržava i vijećnica Ana Balaško, no zeleno svijetlo rebalansu s njihove strane nije bilo upitno, dok je za Nebojšu Čovića ovakav plan kvalitetan i sistematičan. U raspravu oko rebalansa uključio se i Josip Cerovec , te Darko Kousek iz SDP-a koji su se referirali na izrečene riječi o izostanku projekata u prošlom sazivu vlasti, konstatacijom da se njihovi projekti danas izvode i nastavljaju, te da je svaki gradonačelnik dao svoj obol razvoju grada. Budući da nisu istaknuli značajnije primjedbe na sam rebalans kod glasovanja su bili suzdržani.

«Rebalans nam omogućuje da se nastavi planirati i raditi, te je to glavni razlog sazivanja ove sjednice” obrazložio je na samom početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić, demantirajući na taj način javno izrečeni stav nezavisnih vijećnika da se sjednice prečesto sazivaju zbog vijećničkih naknada. Na sjednici je prisegu dala i nova vijećnica HDZ-a Snježana Krznarić. Dužnost vijećnice obnašat će umjesto Tene Jevak koja je svoj mandat stavila u mirovanje.