Kvartovski razgovori 2

 
O napretku pilot projekta odvajanja biorazgradivog otpada u zgradama na području Gradova Kutine i Popovače te Općine Velike Ludine predstavnici Eko Moslavine jučer su razgovarali sa građanima na drugom Kvartovskom razgovoru.
Pilot projekt odvajanog sakupljanja biorazgradivog otpada u zasebnim spremnicima uveden je početkom travnja. Prije toga u tzv. POS-ove zgrade u pilot projektu postavljeni su i otpadomjeri. Pripreme su to za novi sustav prikupljanja mješovitog komunalnog otpada i korisnog otpada koji mora biti uveden početkom studenog u cijeloj Hrvatskoj.
U novom sustavu prikupljanja otpada bit će velika i važna uloga građana. Prema zakonskim odredbama građani su dužni odvajati korisni otpad kojeg trebaju zbrinuti komunalna poduzeća. „Zato organiziramo Kvartovske razgovore kako bismo razgovarali o ovim pilot projektima i zajedno s građanima kreirali sustav koji će biti učinkovit i prilagođen navikama i potrebama građana, korisnika usluga Eko Moslavine.“, rekla je Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavina pozdravljajući prisutne građane i zahvaljujući im na njihovom doprinosu u aktivnostima oko uvođenja novog načina prikupljanja otpada. „To je naš zajednički zadatak i bit će naš zajednički uspjeh, jer su građani pokazali spremnost za suradnju i dosad su već svojim primjedbama ukazali na nedostatke, ali su i svojim prijedlozima ukazali kako se ti nedostaci mogu popraviti.“, istaknula je direktorica Eko Moslavine.
Stanari zgrada ukazali su na problem higijene u prostorijama zgrada u kojima se čuvaju spremnici za otpad. U proljeće i ljeto te prostorije zbog visokih temperatura nisu prikladne za držanje biorazgradivog otpada. Sada se događa da zbog toga građani jednostavno ne odlažu biorazgradivi otpad, jer u tim prostorijama čuvaju svoje bicikle i ostale stvari te ne žele ulaziti u nehigijenske prostorije.
Građani su ukazali i na stalni problem prekopavanja spremnika za otpad. Unatoč gradskoj odluci kojom je to zabranjeno jedna populacija građana uporno prekopava po spremnicima i ostavlja nered iza sebe. Tako se prekopava i biorazgradivi otpad i šire nehigijenski uvjeti. Građani su zatražili od nadležnih gradskih službi i policije da poduzmu mjere, ali su dodali kako dosad i u slučajevima pokušavanja problema nije bilo uspjeha.
U razgovoru sa građanima kao najbolje rješenje za odvojeno prikupljanje otpada u stambenim zgradama istaknuto je postavljanje polupodzemnih spremnika. Takvi spremnici su zatvoreni, sprečavaju širenje neugodnih mirisa te se okolica spremnika može urediti u male oaze zelenila, rekli su građani. Direktorica Eko Moslavine, Adrijana Cvrtila zahvalila je građanima na ovom prijedlogu te je istaknula kako slično razmišljaju u Eko Moslavini te je najavila kako će uskoro biti postavljena četiri polupodzemna spremnika kod stambenih zgrada u Kutni u ulicama Kneza Domagoja, Kneza Višeslava, Andrije Hebranga i Dubrovačkoj ulici.
Grad Kutina u postupku je nabave mobilnog reciklažnog dvorišta koje bi javnosti trebalo biti predstavljeno idućeg tjedna. Eko Moslavina upravljat će tim mobilnim reciklažnim dvorištem pa su pozvali građane da korisni otpad odvajaju i odlože u tom reciklažnom dvorištu, a mogu ga odložiti i u spremnike Eko Moslavine u Zagrebačkoj 1 u Kutini.

Građani su pozdravili dolazak reciklažnog dvorišta te su iskazali zadovoljstvo kvartovskim razgovorima i spremnost za suradnju. Odvajanjem otpada smanjujemo količinu mješovitog komunalnog otpada, dajemo doprinos očuvanju okoliša i prirodnih resursa i okolicu naših zgrada držimo čistom i urednom, zaključeno je na kraju drugog Kvartovskog razgovora građana i Eko Moslavine.

galerija fotografija