Jednaka mogućnost – za OSI bolja budućnost

Trogodišnji program -Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – pod nazivom „JEDNAKA MOGUĆNOST – ZA OSI BOLJA BUDUĆNOST”
odobren od MDOMSP
 
Udruga “OSI” Kutina, po četvrti put 2017-e godine , odobren trogodišnji program pod nazivom „Jednaka mogućnost – za OSI bolja budućnost“.
Sa 31.05.2018. uspješno je završena provedba prve godine Programa – četvrtog ciklusa.

Iako odobrena sredstva nisu dostatna za provedbu svih aktivnosti predviđenih ovim Programom, uz dodatnu financijsku podršku lokalnih jedinica, voditeljica Programa s ostalim djelatnicima stručnog tima je vrlo kvalitetno odradila sve zacrtane ciljeve, a na zadovoljstvo korisnika skraćenog poludnevnog boravka za mlade odrasle osobe s invaliditetom.

 

Cilj Programa je integrirati OSI (osobe s invaliditetom) u društvenu zajednicu kojoj pripadaju. Vozač kombi vozila sve korisnike ove izvaninstitucionalne socijalne usluge dovozi u Udrugu i vraća ih njihovim kućama. Svrha dolaska u Poludnevni boravak je i socijalizacija naših mladih koji su kod kuće uglavnom sa starim roditeljima. Udruga im je drugi dom i s veseljem dolaze u kako to oni kažu radionice. Činjenica je da u Poludnevnom boravku provodimo sportsku i kreativnu radionicu, održavamo literarne večeri i karaoke te ih vodimo na sportska takmičenja u „sestrinske“ udruge u razne gradove RH , sa kojih ponosno redovito donose pehare i priznanja za postignute rezultate. Osim navedenog učestvujemo u raznim kulturnim događanjima u lokalnoj zajednici. Obilježavamo sve važne nadnevke kroz godinu (Uskrs – uskrsni sajam, Valentinovo, Kutinsko Petrovo, plodovi jeseni, dani kruha, noć vještica, „3. prosinac“, Sv. Nikolu, Božić-božićni sajam, nacionalne i međunarodne dane kao što su : Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Nacionalni dan Down syndrom, dan cerebralne paralize, i i. t.d.) Na sajmovima izlažu i prodaju svoje uratke koje izrađuju u kreativnoj radionici a za prikupljen novac ih odvedemo na neki izlet ili slastičarnu.

Najvažniji cilj ovog Programa je sprečavanje institucionalizacije i pružanje mogućnosti osobama s invaliditetom da što duže ostaju u svojim domovima sa svojim obiteljima. Bez obzira da li se radi o tjelesnom invaliditetu ili intelektualnim teškoćama boravak u Poludnevnom boravku omogućuje njihovim roditeljima/skrbnicima da imaju malo slobodnog vremena za obaviti svoje potrebe kao što su : odlazak liječniku, plaćanje računa, nabavka živežnih namjernica i sl.
Udruga „OSI“ je neizmjerno zahvalna Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike što je prepoznalo potrebu financiranja ovog hvale vrijednog Programa kojim uljepšavamo život osoba s invaliditetom , a olakšavamo ga njihovim obiteljima.
 

U provedbi programa su sudjelovali: Mateja Sertić, Nikolina Vidović, Tomislav Hepner, Vesna Butina, Elizabeta Marićević, Martina Turkalj i Jozefina Kranjčec te volonteri :Mladen Butina, Zrinka Dalpont i Mirjana Ćorković.

Od 1. lipnja počinje provedba druge godine trogodišnjeg Programa, pa slijedi provedba treće godine kada u 2020-oj završava četvrti ciklus. No mi smo uvjereni da će nam nadležno Ministarstvo i dalje dati financijsku podršku za ovu neophodnu socijalnu uslugu koja je zaista od velikog značaja za osobe s invaliditetom.
Udruga se može pohvaliti da je u mjesecu svibnju od MDOMSP dobila LICENCU za pružanje usluga RANE INTERVENCIJE I POLUDNEVNOG BORAVKA što znači da bi uskoro mogli sklopiti ugovor s Ministarstvom o trajnom financiranju pružanja navedenih socijalnih usluga.