Gradski trg dobio ime – Trg dr. Franje Tuđmana

Gradsko vijeće Kutine većinom glasova izglasalo je ime trgu. Tako će se odsada novi gradski trg zvati po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Naziv trga izglasan je većinom glasova Gradskog vijeća odnosno 12 za, 3 protiv i 4 suzdržana. 6 od 14 pristiglih prijedloga na javni poziv odaslan još u bivšem sazivu vlasti tražilo je upravo takav naziv trga, dok su preostalih 8 prijedloga bili različiti nazivi koji su građani vidjeli kao najbolje ime trgu, te se tako predlagalo da se trg zove Trg mladih, Moslavački trg, Trg Republike Hrvatske, Samostalne 56. bojne itd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Ime prvog hrvatskog predsjednika ne bi nikome trebalo biti sporno,već bi svi na to ime trebali biti ponosni», smatra Nebojša Čović ispred Kluba HDZ-a, a njegovo mišljenje dijeli i Ana Balaško ispred vijećnika HSLS-a, te vijećnik MOST-a Ivica Glibo. SDP je dijelom bio suzdržan, dok je Barbara Mihaljević iz njihovih redova uz nezavisne vijećnike Marka Labusa i Irenu Vdović bila protiv predloženog naziva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Njihovi argumenti, kako se moglo čuti, nisu išli u smjeru dovođenja u pitanje uloge dr. Franje Tuđmana u stvaranju samostalne RH, već su istaknuli kako će trg građani i dalje zvati Gradski trg, te smatraju da treba izbjeći politizaciju i ostaviti naziv Gradski trg. Marko Labus smatra da ukoliko se želi dati ime trgu po prvom hrvatskom predsjedniku, tada trg mora imati i neko dodatno obilježje poput biste ili spomenika kako bi to bilo cjelokupno rješenje, te boljim smatra davanje imena Ulici po prvom hrvatskom predsjedniku, dok za trg predlaže ostanak uvriježenog naziva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradonačelnik Zlatko Babić zadovoljan je što je trg napokon dobio ime, a ime dr. Franje Tuđmana na tragu je prijedloga HDZ-a odmah po objavljenom javnom pozivu. Babić ističe kako je izostanak imena trga u administrativnom smislu već postao problem za Grad Kutinu zbog razne dokumentacije oko planiranja na ovoj lokaciji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradska poduzeća Komunalni servisi d.o.o, Moslavina d.o.o. i Eko Moslavina d.o.o. vijeću su podnijela svoja izviješća, a u sva tri poduzeća najavljena su poskupljenja usluga iz raznih razloga. Eko Moslavina, kako je i najavljeno po obavljenoj reviziji, od 1. srpnja najavljuje poskupljenja svojih usluga do 50%, kao i smanjenje plaća od 17% za svoje zaposlenike. To nije u potpunosti u skladu s rigoroznim mjerama kakve je za stabilizaciju poduzeća predlagala revizorska kuća Grubišić i partneri. Direktorica Andrijana Cvrtila ponovila je kako su štete počinjene poduzeću dovoženjem otpada i zatrpavanjem deponije velike, te nije sigurna hoće li poduzeće biti moguće ovim djelomično donesenim mjerama stabilizirati, dok za vratom puše potreba usklađivanja s novim zakonom o gospodarenju otpadom i prikupljanju biorazgradivog otpada. Ne slaže se s njom vijećnik SDP-a Josip Cerovec koji je u svojim dosadašnjim istupima nastojao opravdati politiku bivšeg direktora tvrtke, te i ovaj puta traži novu viziju uz navedene mjere, na što je dobio i oštar odgovor direktorice Adrijane Cvrtile.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradonačelnik Babić rekao je kako se išlo na varijantu kakve takve socijalne osjetljivosti, a da poduzeće nastavi normalno funkcionirati, jer dovoza otpada nema, kao ni novca za plaće zaposlenika i to treba nekako riješiti. Poskupljenje je s tekućim mjesecom krenulo i u Moslavini d.o.o. a riječ je o računima za vodu većim za 7,8%. «Poskupljenja u isporuci vode nije bilo 7 godina, dakle od 2011. naše usluge nisu poskupjele. U tom vremenu došlo je do poskupljenja energenata, a za ovu tvrtku posebno je važna električna energija. Jedan od bitnih razloga poskupljenja je i smanjenje potrošnje vode», rekao je direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak.

OLYMPUS DIGITAL CAME

Tvrtka Komunalni servisi čiji je direktor Krešimir Lenić prvi puta izložio izviješće pred Gradskim vijećem, nije profitabilna tvrtka, već se primarno bavi održavanjem grobalja na području Kutine, održavanjem javnih površina, te naplatom parkiranja. Kako se moglo čuti u raspravi, groblja u Kutini treba unaprijediti i postoje značajne potrebe za raznim vrstama ulaganja od proširenje groblja i sanacije klizišta, do obnove strojeva, tako da je i ova tvrtka najavila poskupljenja usluga za 12% što će na godišnjoj razini po računu za grobno mjesto značiti povećanje od 15-20 kn. Izvješće je ovom prilikom podnio i direktor RA MRAV Tomislav Kojundžić.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pročelnik za financije Ivan Crnac podnio je izviješće o izvršenju proračuna za 2017. godinu koji, kao konsolidirani proračun, bilježi prihode od 82,7 mln kn što je 83,71% od planiranog iznosa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vijeće je ovom prilikom prihvatilo odluku o programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Kutine.