»Đavo u selu» – premijera Baleta POU Kutina

Još jedna uspješna premijera nalazi se iza Baleta POU Kutina čiju koreografiju potpisuje njihova dugogodišnja voditeljica, umirovljena balerina HNK, Vesna Kovačević.

Kutinske balerine dosad su za kutinsku, ali i širu publiku, otplesale niz klasika, tako da je poznati balet «Đavo u selu» bio prirodan odabir koji prati njihov slijed izvođenja najpoznatijih baletnih klasika.

«Đavo u selu» u Zagrebu je premijerno izveden još daleke 1937. godine i dugi niz godina nalazi se na baletnom repertoaru naše nacionalne baletne kuće. Smatra ga se baletnom predstavom s primjesama folklora a prema predlošku narodne priče u kojoj seoski momak Mirko proda dušu Đavlu i odlazi s njim u pakao. Tako gotovo izgubi ljubav svog života koju obitelj, u njegovoj odsutnosti, želi udati za seoskog bogatunčića.

Balerine POU Kutina i ovaj su puta briljirale, a premijera ovog baletnog klasika označila je početak izvođenja ove baletne predstave kako u Kutini, tako i diljem Hrvatske, gdje su se kutinske balerine svojim dosadašnji predstavama i nagradama afirmirale, a svojim plesom i dokazale kako balet u Hrvatskoj nije rezerviran samo za metropole. (foto – fb balet pou kutina)