Udruga OSI Kutina obilježila nacionalni Dan osoba s cerebralnom paralizom

 

 Udruga “OSI” Kutina obilježila je nacionalni Dan osoba s cerebralnom paralizom. Tim su povodom simbolično otvorili pristupnu rampu za osobe s invaliditetom u zgradu gradske uprave.

 

“Ipak se krećemo. Ovo je mali korak, ali puno znači za osobe s cerebralnom paralizom za osobe s teškoćama u kretanju.” rekla je Jozefina Kranjčec, predsjednica Udruge OSI Kutina te je dodala “Nadamo se da će primjer gradske uprave slijediti i ostali u Gradu. Osim što olakšava kretanje i pristup ustanovama ovakve pristupne rampe od velikog su značaja za uključivanje osoba s cerebralnom paralizom u svakodnevni i društveni život lokalne zajednice kojoj pripadaju. Zato nosimo zeleno!”

 

     Predsjednica Udruge osi još je dodal kako je još puno toga za odraditi vezano za pristupačnost zgradama za osobe s invaliditetom. „Mislim da ćemo sve to u skoroj budućnosti uspjeti riješiti. Borimo se za neovisno življenje, kroz uključivanje osobnih asistenata i pomoćnika u nastavi. Neovisno življenje uključuje i neovisno kretanje. Najvažnije u svim tim projektima i projektima je uključivanje u život društvene zajednice kojoj pripadaju.“, poručila je Jozefina Kranjčec.

 

 

 

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić složio se kako je ovo mali korak, ali i dodaje kako svaki put počinje prvim korak te je najavio kako će u Kutini već ove godine biti postavljeno nekoliko novih pristupnih rampi za osobe s teškoćama u kretanju kako bi mogli posjećivati kulturne i društvene događaje te obavljati svoje svakodnevne životne potrebe. „Najvažnije je uključivanje osoba s invaliditetom u društveni život, prije svega kroz zapošljavanje. Poslodavci mogu koristiti benefite ako zaposle osobe s invaliditetom i zato ih pozivam da zaposle osobe s invaliditetom, jer su oni dobri radnici kao i svi ostali. U gradskoj upravi na stažiranju odnedavno radi jedna osoba s invaliditetom. Nadamo se da će i ovaj važan korak slijediti ostali u Kutini. Do sad od 48 zaposlenih u gradskoj upravi nije bila zaposleni ni jedna osoba s invaliditetom.“

 

     Prema najavi gradonačelnika ove godine bit će uređena pristupna rampa za osobe s invaliditetom u zgradu Pučkog otvoreno učilišta, odnosno Domu kulture.