Izložba Ivanke Ruk Ražov

U okviru festivala „Girls are weird“ koji je obilježio ovaj vikend u Kutini u Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba slika Ivanke Ruk Ražov.  Da Kutinčani nisu zaboravili svoju bivšu sugrađanku pokazali su mnogobrojnim dolaskom na ovu izložbu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ivanka Ruk Ražov rođena je u Garešnici, a dugi niz godina živjela je i radila u Kutini kao učiteljica. Vrlo aktivna bila je i u KUD-u Moslavina, nekadašnjem RKUD-u Ivan Perković koji je njegovao tradicijsku kulturu. Uz supruga, slikara i grafičara Nikolu Ražova, Ivanka je velik dio života provela u slikarskom okruženju tako da je bilo pitanje vremena kada će se i sama uhvatiti kista u kojemu danas uživa u zajedničkom ateljeu u Rovinju gdje živi i stvara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U kutinskoj Galeriji dobrodošlicu autorici izrazila je ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić, dok je više o Ivankinim radovima rekao povjesničar umjetnosti prof. Mladen Mitar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Motivi radova Ivanke Ruk Ražov su stabla kao jedna od najbogatijih i najraširenijih simboličkih tema. Stablo je simbol života, može biti uspravno, može se savijati i uvijek nosi svojevrsnu poruku. Raznim bojama i kompozicijama svojih jablanova autorica u svojim akvarelima dočarava vlastitu ravnotežu i energiju koju prenosi na  svoja djela. Tako su njezina stabla različitih boja i nijansi, dimenzija, a često su to minijature koje čine skladnu cjelinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U glazbenom dijelu programa izložbe nastupio je KUD Moslavina s tradicionalnim pjesmama, a s kojim je autorica izložbe rado ponovno zapjevala. Zahvalila je svima na posjeti i ugodnom druženju, osobito svojim učenicima,  a kako je kazala, svega ovoga ne bi bilo da nije podrške Nikole Ražova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bio je to dirljiv događaj, pun emotivnih susreta, a spiritus movens ove priredbe je naš sugrađanin Davor Habazin koji stoji iza ovogodišnjeg projekta „Girl are weird“. Započela ga je u vrijeme jake alternativne scene u Kutini Karla Ferreri, koja ga je i otvorila večer prije toga u kutinskoj Knjižnici, a nastavljen je koncertom Nine Romić u Muzeju Moslavine, te projekcijom filma „Ne gledaj mi u pijat“ Hane Jušić, kao i razgovorom s nagrađivanom autoricom u POU Kutina. Knjižnica, Muzej Moslavine i POU Kutina ustanove su koje su omogućili prostor i svu podršku ovoj ideji što nije čudno jer na čelu tih ustanova nalaze se žene: Suzana Pomper, Jasmina Uroda Kutlić i Jasminka Molnar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA