Eko Moslavina pred restrukturiranjem – potvrđene nepravilnosti u poslovanju

Gradsko vijeće Kutine jučer je održalo sjednicu na kojoj je uz aktualni sat bila samo jedna točka dnevnog reda, a to je Eko Moslavina. Dugo najavljivana tematska sjednica održana je nakon obavljenog forenzičkog snimanja tvrtke i revizije poslovanja od 2014.- 2017. godine koje su obavili mag. Bruno Bešvir, te revizorska kuća „Grubišić i partneri“ iz Zagreba koji su pred Gradskim vijećem iznijeli rezultate svoga uvida. Razlog tome je stanje u tvrtci kojoj nedostaje financijskih sredstava za poslovanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Financijski izvještaji su krivo prikazivani i Skupštini i Gradskom vijeću i smatramo da je to bilo namjerno. Pronašli smo nepravilnosti u postupku javne nabave i kod usluga odvjetnika koje su iskazivane u visokim iznosima od strane vanjskih odvjetničkih usluga“, konstatirao je Bruno Bešvir. Dodao je kako su oni retroaktivno napravili ispravke financijskih izvještaja što je prihvatila Skupština i Uprava društva i fin. izvještaji za 2016. godinu su ispravljeni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Revizorska kuća Grubišić i partneri upoznali su vijećnike s  revizijom, te su dali prijedlog mjera prema kojima se društvo može konsolidirati. Koji će model upotrijebiti Skupština i Uprava društva ostaje na njima, a glavni je cilj osigurati normalno poslovanje društva. Mjere uključuju smanjenje plaća, refinanciranje kredita, prodaju neoperativne imovine, odgoda naplate naknade za razvoj, te povećanje cijena odvoza otpada

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradonačelnik Babić rekao je kako otpuštanje nije nikome u interesu, te kako će se kod nužnog restrukturiranja firme biti maksimalno osjetljivo. „Sve daljnje odluke su na direktoru, Nadzornom odboru i Skupštini društva. Ako ne uzimamo otpad iz vanjskih obuhvata, a to ćemo morati prekinuti jer nemamo dovoljno kapaciteta na deponiji, za poslovanje tvrtke mjesečno nedostaje oko 300.000 kn. Troškovi će morati biti smanjeni i rukovodit ćemo se kombinacijom predloženih mjera revizije, a to će uključivati i podizanje cijena komunalnih usluga“, rekao je Babić. Što se tiče odgovornosti bivšeg direktora S. Sokola  gradonačelnik ističe kako je riječ o lošim poslovnim odlukama za koje nije siguran hoće li se moći dokazati, no ono za što će grad kazneno prijaviti bivšeg direktora je nabavka 2 kamiona Eko Moslavine mimo suglasnosti gradskog vijeća.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U raspravi o Eko Moslavini istaknuto je, osobito od strane vijećnika HSLS-a i HDZ-a, te MOST-a, Nebojše Čovića, Ane Balaško i Davora Kljakića kako je tvrtka zaposlila dvadesetak ljudi što je koreliralo s dovozom otpada odnosno zaradom s te stavke, te da se nije ulagalo u investicije ili su one bile pogrešne, čime je firmi nanesena velika šteta. Ivica Glibo iz MOST-a posebno upozorava na zapunjenost deponije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oni pozdravljaju novu sistematizaciju, ali i oni su svjesni težine odluke o otkazima, te traže odgovornost bivše uprave za takvu situaciju. Sada je na Skupštini da donese odluku na koji će način izvršiti restrukturiranje poduzeća, a nju čine gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, gradonačelnik Popovače Josip Mišković, načelnik Velike Ludine Dražen Pavlović, te privatna tvrtka Ventus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vijećnik (Stranke rada MB 365) Damir Petravić pozdravlja izvješće revizije, ali dodaje da je revizija trebala početi od 2013., a ne od 2014. godine, zbog problema proizašlih razdvajanjem komunalnih poduzeća, dugova jednih prema drugima i ostaloga. Stoga je predložio da se jednaka dubinska snimanja naprave i u Komunalnim servisima i Moslavini d.o.o. Vijećnik Josip Cerovec (SDP) smatra da situacija u Eko Moslavini nije bila tako loša obzirom na naslijeđenu situaciju nakon razdvajanja komunalnih poduzeća, a dovodi i u pitanje i točnost podataka o kapacitetu deponije od 2011. Vijećnica Dara Bursik (SDP) ističe potrebu maksimalne osjetljivosti za radnike Eko Moslavine koji nisu krivi zbog takve situacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vijećnica Nezavisne liste Irena Vdović smatra da su u cijeloj situaciji najzakinutiji građani Kutine kojima će se, kako je izvjesno, povećati komunalna naknada, ali protivi se otpuštanju radnika u Eko Moslavini, već smatra da ih novom sistematizacijom treba raspodijeliti ne zapošljavajući nove radnike, te usput apelira na izbjegavanje nepotrebnih zapošljavanja u svim gradskim tvrtkama, poduzećima i gradskoj upravi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila na kraju sjednice odgovarala je na vijećnička pitanja, rekavši kako niti njoj nije u interesu davati otkaze, ali da će se morati u suradnji sa Skupštinom donijeti odluke koje će omogućiti poduzeću nesmetani rad. Eko Moslavina mora ulagati i razvijati se jer su standardi propisani i sukladno tome njezino poslovanje se mora stabilizirati. Za revizorsko izviješće i mjere financijske konsolidacije  glasalo je 11 vijećnika stranaka vladajuće koalicije, SDP je bio protiv, dok su tri vijećnika bila suzdržana uključujući i Damira Petravića. Ono što ostaje je problem s viškom zaposlenih kojih je oko 15, i zasad se ne zna točno kako će izgledati odluke Skupštine i njihovo provođenje na terenu.