Država preuzela dugove Petrokemije

Nastavak dokapitalizacije i dolazak strateškog partnera

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o davanju ovlasti za sklapanje ugovora o ustupu i kupoprodaji tražbina prema trgovačkom društvu Petrokemija d.d.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman podsjetila je da je Petrokemija d.d., glavni proizvođač mineralnih gnojiva s godišnjom proizvodnjom od 1,2 milijuna tona gnojiva i kemijskih proizvoda, akumulirala dug veći od 800 milijuna kuna te da se trenutno nalazi u procesu pronalaženja strateških partnera koji će investirati u tvrtku. S obzirom na gubitke u prethodnim razdobljima i procijenjene gubitke u 2018. godini, te potrebe za investiranjem u postrojenje, kao i nedostatak obrtnog kapitala, potrebno je smanjiti dug u bilanci dodatnim povećanjem kapitala.

Vlada je ovlastila ministra nadležnog za gospodarstvo da u ime Vlade kupi tražbine od banaka u iznosu od 450 milijuna kuna. Nakon što Republika Hrvatska preuzme tražbine prema Petrokemiji d.d., one će na sljedećoj skupštini društva biti pretvorene u kapital, te će se dio tih tražbina pretvorenih u kapital, koristiti za pokrivanje gubitaka u 2017. godini, a dijelom i u 2018. godini, pojasnila je Mikuš Žigman. Plenković ovu odluku smatra važnom za dokapitalizaciju koja će uslijediti i omogućiti dugoročno kvalitetno poslovanje te restrukturiranje Petrokemije.