Djevojke (ni)su čudne

Trodnevni festival Djevojke su čudne započeo je u Knjižnici i čitaonici Kutina predstavljanjem knjige Moja ti Jasne Jasne Žmak i nastupom SiDona.

Prije 15 godina, 2003. godine KuTinčanka Carla Ferreri pokrenula je festila „Girl are weird“. Festival je sada oživljen pod nazivom Djevojke su čudne, rekla je Suzana Pomper, ravnateljice knjižnice pozdravljajući gošće festivala i posjetitelje.

Festival Girls Are Weird pokrenut je kako bi promijenio uobičajeno mišljenje o ženama kao pop-ukrasima, back vokalima i vrištećim fanovima. Feestival koji je doživio šest nezaboravnih izdanja.

Carla Ferreri idejna začetnica festivala Girls Are Weird rekla je kako je prije 15 godina festival pokrenut kao festival alternativne glazbe, ali se s obzirom na tada vrlo živu subkulturnu scenu Festival proširio i na ostale umjetničke izričaje. Festival je trajao pet godina i ostavio je dubok trag ne samo u Kutini nego i u Hrvatskoj jer su na tom festivalu svoje djelovanje započeli brojni poznati glazbenici, umjetnici i djelatnici u kulturi.

Jedna od njih je i dramaturginja Vedrana Klepica. Počela je radom u kazališnoj grupi kluba Braka, a danas je poznata po produkcijama kazališta Mala scena, Teatra &TD i Eurokaz.

U ulozi moderatorice Vedrana je predstavila glavnu gošću prve večeri festivala spisateljicu, scenaristicu i dramaturginju Jasnu Jasnu Žmak i njezin novi kratki roman Moja ti.

U programu prve večeri festivala nastupila je i kutinska ženska vokalna skupina SiDone.

Već nakon prve večeri trodnevnog festivala Djevojke su čune može se zaključiti kako Kutina ponovo ima festival koji mijenja predrasude o ženama. „Djevojke su čudne“ posvećen je njihovom ostvarivanju u različitim područjima umjetničkog izražavanja. Sadržaj je kreiran isključivo od strane žena i jedinstven je za ovaj prostor, a na festivalu sudjeluju priznate i nagrađivane umjetnice.