Vatrogastvo Kutine 1886. – 2018.

25. obljetnica Vatrogasne zajednice Grada Kutine

Kutina se razvijala zajedno s vatrogastvom koje je i danas nositelj društvenog života u brojnim mjestima na području Grada Kutine. Istaknuto je to na svečanoj Skupštini Vatrogasne zajednice Kutina na kojoj je obilježena 25. obljetnica Zajednice te je tim povodom predstavljena i monografija Vatrogastvo Kutine 1886. – 2018. godine autora Dragutina Pasarića i Slavka Špičaka.

I protekle godine kutinski su vatrogasci, kao i svih proteklih 130 godina pokazali svoju humanost i spremnost da pomognu građanima kad je to potrebno, u požarima, poplavama i ostalim nesrećama u kojima su spašavani ljudski životi i imovina. Svoju požrtvovnost vatrogasci su iskazali u desecima različitih intervencija te su bili i ostali oslonac na kojeg građani sigurno mogu računati. Uz to u 2017. Vatrogasna zajednica Grada Kutine provela je sve planirane aktivnosti u radu s djecom i mladima, organizaciji natjecanja, edukaciji i obuci vatrogasaca te je izdana i monografija kutinskog vatrogastva.

Vatrogasna zajednica Grada Kutine utemeljena je prije 25 godina kada su iz tadašnjeg Vatrogasnog saveza uz kutinsku osnovane vatrogasne zajednice Grada Popovače i Općine Velika Ludina. „Vatrogasci su u Domovinskom ratu dali veliki i nezaboravan doprinos u obrani Hrvatske. U tom vremenu, prije 25 godina osnovana je zajednica pa je ta obljetnica postavila zadatak pred nas da izdamo monografiju, povijesnicu kutinskog vatrogasstva što je bila naša obaveza prema generacijama koje dolaze.“, rekao je Slavko Špičak, suautor monografije i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Kutine.

„Značaj rada VZG Kutine je da servisira sve potrebe DVD-a, da vodi brigu o njihovom opremanju i osposobljavanju, da provodimo Plan i procjenu zaštite od požara na području Grada Kutine, ali da pomažemo svima gdje je to potrebno. Tako naše vatrogasce upućujemo na područja izvan područja VZG Kutine, gotovo svake godine smo na priobalju, naši DVD-i i JVP. Sad i u ovim poplavama imali smo istaknutu ulogu u susjednim općinama, a i na našem području je bilo potrebe. VZG Kutine objedinjuje svih DVD-a s našeg područja, njima stojimo na usluzi i pratimo ih financijski sredstvima koje dobivamo iz proračuna Grada Kutine.

Sa 21. DVD-om, Javnom vatrogasnom postrojbom i IDVD Petrokemija te sa ukupno 1970 vatrogasaca Vatrogasna zajednica Grada Kutine najbrojnija je u Sisačko-moslavačkoj županiji te te prednjači u operativnim aktivnostima i nositelj je razvoja vatrogastva u Županiji, rekao je Mijo Brlečić, predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije. „VZG Kutine i JVP Kutina svoj posao u operativnom dijelu obavljaju na zavidnoj razinom. Radom i operativnošću te sa onim drugim sportskim dijelom i radom s djecom i mladima sa zadovoljstvom mogu reći da sam izuzetno zadovoljan. VZG Kutine po tome prednjači u Županiji i suradnja sa županijskom zajednicom je jako dobara te zauzima vrlo važno mjesto.“

Monografija Vatrogastvo Kutine 1886. – 2018. povijesnica je kutinskog vatrogastva u proteklih 130 godina te daje i sažeti prikaz djelovanja Vatrogasne zajednice Grada Kutine uz jubilarnu 25. obljetnicu osnivanja. „Uz naglasak na vrijednu prošlost, knjiga je prikaz i aktualnog vremena te nedavnog oslobodilačkog Domovinskog rata.“, rekao je Dragutin Pasarić, suator monografije. „Povijesno je vrlo zanimljiva, jer istražuje korijene kutinskog vatrogastva. Svi misle da je to ipak 1886. godina. Međutim, požar je bio i godinu dana ranije i to vrlo velik, izgorjele su 23 kuće uz središtu našeg grada. 1861. je zapravo i službeno počelo vatrogastvo kada je i službeno registrirano od ondašnjih vlasti. Zanimljivo je da je u knjizi na 144 ilustrirane stranice objavljeno je 220 dokumenata i fotografija. Nastojanje je bilo da knjiga bude što ležernija i bliža čitateljima, jer trebalo je dati 23 DVD-a, a tu je i profesionalna postrojba i uskladiti sav test, fotografije i dokumentarnu građu sa svim predsjednicima koji su dali značajan doprinos da monografija ugleda svjetlo dana i u povijesti Kutine bude jedan značajan dokument.“

Vatrogastvo je kao nekad, i danas jezgro društvenog života u mnogim mjestima, često s glazbenim i glumačkim sekcijama, a nerijetko su pokretači kulturni i sportskih društava. Kutinski vatrogasci olimpijski su pobjednici. Djeca i mladež posebno su vrijedno i rezultatima bogato poglavlje kutinskog vatrogasnog i javnog života Kutine, jer vatrogasna natjecanja i danas su najmasovnija okupljališta djece i mladih. Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić uz čestitke za obljetnicu i uspješan rad kutinskim je vatrogascima posebno čestitao i zahvalio na predanom radu s mladima. „Povijest vatrogastva je i povijest Kutine te se iz ove monografije jasno vidi kako se vatrogastvo razvijalo kako se razvijala i Kutina. Zato vjerujem da Kutina i vatrogastvo imaju budućnost zahvaljujući radu s djecom i mladima, jer temelj našeg grada i vatrogastva su ljudi. Grad Kutina uvijek će podržavati i biti oslonac ovakvom radu i aktivnostima Vatrogasne zajednice Grada Kutine.“, poručio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Obljetnicu su kutinskim vatrogascima čestitali i Ivank Roksandić, predsjednica Skupštine Sisačko-moslavačke županije, Zvonko Kondres u ime prisutnih Vatrogasnih zajednica i DVD-a, Željko Uzel, prvi predsjednik VZG Kutine, Mijo Brlečić predsjedni VZ SMŽ te predstavnici vatrogasaca iz njemčake pokrajine Main-Kinzig.