Tehnička škola Kutina – domaćin državnog natjecanja – ekološki tehničar

Tehnička škola Kutina domaćin je natjecanja učenika srednjih strukovnih škola u disciplini ekološki tehničar. Natjecanje se realizira suradnjom Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Tehničkom školom Kutina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Natjecanje ekološki tehničar održava se u kontinuitetu već 11 godina i okuplja najbolje učenike srednjih škola iz navedenog zvanja iz cijele Hrvatske, a posebnost ovoga zanimanja za koje se učenici stručno osposobljavaju po završenoj srednjoj školi prije svega je razumijevanje načela zaštite okoliša i zaštite zdravlja, što uključuje širi spektar kompetencija iz prirodnih i tehničkih znanosti.

Ravnatelj Tehničke škole Kutina Ante Dževlan na svečanom je otvorenju natjecanja izrazio dobrodošlicu svim profesorima i učenicima, te članovima povjerenstava, ali i zahvalio svim sponzorima, predstavnicima gospodarskog i političkog života, Gradu Kutini i Sisačko moslavačkoj županiji na podršci.
Tamara Hudolin viša je stručna savjetnica u Agenciji za obrazovanje, te predsjednica državnog povjerenstva. Kako je kazala ovo natjecanje u velikoj mjeri promiče znanja i vještine iz područja zaštite okoliša.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“ Natjecanje promovira izvrsnost, kreativnost i potiče obrazovanje u srednjim strukovnim školama. Od 10 škola koje obrazuju učenike za ovo zvanje na državno natjecanje plasiralo se 7 učenika iz 7 škola u pratnji mentora. I ovo je zasigurno jedan vid popularizacije strukovnog obrazovanja“, rekla je Tamara Hudolin. Zahvalila je ravnatelju Tehničke škole Kutina Anti Dževlanu i profesorima škole na dobro pripremljenom natjecanju, te svim proisutnim mentorima i učenicima.
Skupu je pozdravio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak, Boris Mesarić, koji je i kao gospodarstvenik izrazio podršku Tehničkoj školi navodeći Kutinu kao jedan od rijetkih preostalih gradova s ozbiljnom procesnom industrijom. Struku ekološki tehničar vidi kao izuzetno važnu, jer uz ostalo ima značajnu ulogu i u proizvodnji hrane kao važnog resora kako danas, tako i u budućnosti.

U ime Grada Kutine skupu se obratio gradonačelnik Zlatko Babić koji je Tehničkoj školi dao bezrezervnu podršku, tim više što je riječ o obrazovanju kadrova tehničke i kemijske struke koji su deficitarni na tržištu rada. Pohvalio je i profesore ove škole koji su, kako je rekao, i njega na kvalitetna način usmjerili ka kemijskoj struci što je i njegovo današnje zvanje.  Državno natjecanje otvorio je zamjenik župana Ivan Celjak. Uz podršku učenicima na samom natjecanju Celjak je istaknuo kako SMŽ potiče i prepoznaje važnost strukovnih obrazovanja, te je dodao kako je prošle godine SMŽ uložila oko 35 mln kn sredstava za kapitalne investicije u obrazovanju, dok će ove godine ona dosezati 55 mln kn.

Natjecanje se održava tijekom današnjeg dana, a kutinski profesori kemije i srodnih znanosti Tehničke škole maksimalno su angažirani i s puno entuzijazma pomažu svom sudionicima ovoga natjecanja. (gp)