”Staklo i priča o staklu” – Galerija Muzeja Moslavine

U Galeriji Muzeja Moslavine Kutina jučer je otvorena etnografska izložba “Staklo i priča o staklu” autorica Anite Paun Gadža i Slavice Moslavac. Izložba je organizirana suradnjom Muzeja Moslavine i Muzeja Staro selo Kumrovec u Hrvatskom Zagorju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izložbu je uvodno predstavila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić, dok su o izloženim radovima od stakla, njegovoj ulozi i značenju kroz povijest govorile same autorice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priču o staklu kroz Hrvatsko zagorje ispričala je Anita Paun Gadža, dok je o staklu odnosno razvoju staklarstva u Moslavini govorila Slavica Moslavac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bogata je tradicija u staklarskom zanatu na oba područja, te je itekako zahtjevan posao puhača, ljevača i brusača stakla, što su ga izučili uporni i vješti koji i danas, osobito u Zagorju, imaju djelatnosti vezane uz ovu vrstu vještine, ističe Anita Paun Gadža.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Kroz stoljeća je staklo doživljavalo svoje uspone i padove, ali se uvijek obnovljeno i plemenitije vraćalo u naše živote. Staklo nikada nije silazilo s društvene scene zbog svoje neizvornosti, već samo zbog financijskih okolnosti. Danas je staklo ponovno značajan i vrijedan proizvod i prožima nas svojom toplinom i prozračnošću, jer izvire iz prirode i vraća nas u prirodu”, piše Slavica Moslavac u katalogu koji prati ovu izložbu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zanimljive i raznolike eksponate od stakla prate i plakati koji obuhvaćaju povijesne podatke i zanimljivosti o staklu i staklarstvu. U glazbenom dijelu programa ove izložbe nastupio je Luka Globan na klaviru koji je svojim nastupom otvorio izložbu, te pjevačka skupina KUD-a Repušnica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA