Rijeka, šume, nebo

 

 Pjesničkim hodom od Repušnice do Piljenica

 

 

U subotu 21.travnja Piljenice, rodno mjesto predsjednika Društva hrvatskih književnika Đure Vidmarovića u najzapadnijem dijelu Slavonije bile su domaćin Petih susreta „Rijeka, šuma, nebo“, Održani su  u organizaciji ogranaka Matice hrvatske iz Lipovljana  i Kutine te  piljeničke Udruge  „Mlinarice“. Započeli su na ulazu u Park prirode Lonjsko polje u moslavačkom selu Repušnici. Tu je  predstavljena  knjiga  Katarine Brkić  „Spod zemle tragi“. Sadržaj  bogato ilustrira autoričine osjećaje doživljene uz pejzažne značajke i života tog vodoplavnog krajolika. Ugođaju je pridonio i nastup Ženske vokalne skupine mjesnog KUD-a „Repušnica“ (voditelj Sanja Durbek).  Uz domaću publiku posebni gosti bili su članovi DHK, među kojima i s područja Sisačko moslavačke županije, gdje je i u osnivanu njegov ogranak.

 

U Pijenicama posebno srdačna dobrodošlica iskazana je kvalitetnim scenskim prikazom Mire Šincek „Pauk umjetnik“ od učenika Područne škole, sudionika ovogodišnjeg  državnog natjecanja Lidrano (pod vodstvom učiteljice Tatjane Dlouhi) te stihovima o Piljenicama Katarine Brkić u interpretaciji učenice Viktorije Toš.  U ozračju izložbe Udruge Atreco, a koja upućuje na umjetnost življenja s prirodom govoreni su stihovi uz  rijeku  Pakru. Petorica  braće Pavletić donijeli su pjesnicima, ali prije njih istog dana i sudionicima biciklijade uz Dan planete Zemlje  iznimnu ljepotu skulptorskog izričaja od vinove loze i drva  masline. Odmorište na rijeci Pakri u travnju zaista  predstavlja najveću priredbu lijepe riječi  na otvorenom najzapadnije Slavonije i Moslavine, gdje se osjeća i zajedništvo triju ogranaka MH Lipovljana, Kutine i Novske. Dio bogatog pjesničkog stvaralaštva predstavljen je i mjesnoj kapelici Sv. Ivana Krstitelja. Sudionici, članovi DHK bili su. Božica Brkan. Siniša Matasović Josip Palada, Višnja Lovrić Mencej, Kristina Semenjuk, Jasna Popović Poje, Đuro Vidmarović, Davor Šalat, Lana Derkač, Nenad Piskač i Vera Grgac. Osim njih literarno su se predstavili i Suzana Ujević, Katarina Br4kić, Alojz Buljan i Dragutin Pasarić.

 

Susreti su završeni u društvenom domu predstavljanjem knjige Dragutina Pasarića „Iz kutinske davnine i blizine“. Putopisnog sadržaja donosi i ugođaj Piljenica spomenom na tu rođenog karikaturistu Branimira Petrovića i u nedalekim Lipovljanima djelovanje  književnika i šumara Kozarca. Tena iz njegove pripovijesti u Ptiljenicama ima i svoju edukacijsku i turističku stazu. Knjigu su predstavili  Božica Brkan, Katarina Brkić i Đuro Vidmarović. Glazbeno završnici Susreta kvalitetnim izvedbama ton su dali Mješoviti pjevački zbor „Lira“  iz Lipovljana (umjetnički voditelj: Franjo Rodić) i Ženska vokalna skupina „Kutinske dunje“ iz Kutine (umjetnički voditelj: Tomislav Brajdić) Priredbu je znalački moderirala Melita Lenička, predsjednica lipovljanskog Ogranka MH. Uz petu obljetnicu sve poznatijem pjesničkom skupu potporu tijekom programa uputili su načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat i njegova zamjenica Ljiljana Tomić.