500.000 kn za financiranje udruga

Predstavnici kutinskih udruga danas su u Gradu Kutini potpisali ugovore o financiranju, temeljem natječaja za projektno financiranje na koji su se javile 32 udruge s područja Kutine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udruge su kroz svoje projekte imali ideje vrijedne 1,8 mln kn, no proračunom je udrugama odobreno ukupno 500.000 kn. Kako je rekao gradonačelnik Zlatko Babić proračun je planiran realno, prihodi i rashodi moraju biti usklađeni i temeljem toga je odobren i ukupan iznos za financiranje udruga. Babić je pohvalio rad svih udruga, osobito onih koje rade s djecom i mladima, te one koji volontiraju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Nije lako danas biti predsjednik udruge i svima vam na tome čestitam. Ono na što vas upućujem je RA Mrav koja treba biti vaš servis za projekte i povlačenje novca EU jer to je jedan od vrlo važnih izvora financiranja. Teško ijedna teško udruga danas može opstati samo ako se bazira na sredstvima Grada Kutine.», rekao je gradonačelnik Babić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Mnoge udruge shvatile su da se moraju orijentirati na projekte s drugih razina, osobito europske unije, pri čemu su posebno istaknute udruge mladih poput KCM-a koje su u tome vrlo aktivne. Upravni odjel za društvene djelatnosti imao je težak zadatak jer se nastojalo rasporediti sredstva udrugama na objektivan način kako bi svi bili donekle zadovoljni, istaknuo je Pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić: »Čestitam svima koji su uspjeli na natječaju. Znamo da je većina udruga nezadovoljna iz razloga što neke nisu prošle na natječaju, dok neke smatraju da su dobile premalo sredstava, ali mi se moramo uokviriti u ono što nam je odobreno proračunom», rekao je pročelnik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradonačelnik je pohvalio i one udruge koje su sredstva prijavljivale na realan način, jer bilo je i onih koji su očekivali prevelika sredstava obzirom na situaciju u proračunu, koja je bila uvjet određivanja sredstava. Grad Kutina ukupno brine o 100-njak udruga, među kojima su i vatrogasci, KUD-ovi i sportske udruge koje nisu bile dio ovoga natječaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Damir Pučak predsjednik Udruge «Topot» jedan je od potpisnika ugovora za udrugu koja se bavi prvenstveno terapijskim jahanjem. Kako je rekao većina predstavnika udruga je svjesna da ne može dobiti sredstava u onoj mjeri u kojoj ih prijavljuje, no pokušava se naći neko kompromis i zasad to funkcioniranje ocjenjuje dobrim. Predlaže i sastanak svih čelnika udruga kako bi se razmijenila iskustva te kako bi jedni drugima mogli pomoći da se što kvalitetnije radi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predstavnici udruga na kraju su pozvani da se za bilo koje probleme s kojima se budu susretali u svom radu obrate Odjelu za društvene djelatnosti Grada Kutine, koji će im za sva pitanja biti na raspolaganju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA