Održana 19. “Jabuka crvenika”

U voćnjaku OPG-a Ivan Hanžek u Katoličkom Selišću, u petak, 1. rujna, održana je „Jabuka crvenika“. Riječ je o manifestaciji obilježavanja početka berbe jabuka u Moslavini, koju Udruga voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine održava već 19 godina.

„Cilj ove jedinstvene manifestacije je promocija naše moslavačke jabuke te prezentacija običaja vezanih uz berbu. Ove godine podržali su nas i uvaženi gosti, a to je još jedan znak da se trud i rad naših proizvođača te udruge koja je organizirala manifestaciju isplatio. Broj voćara trenutno stagnira, pad proizvodnje je zaustavljen te trenutno na području Općine imamo oko 280 hektara jabuke, no i dalje imamo određene probleme poput klimatskih promjena, nedostatka sezonskih radnika i neizvjesne cijene. Ponosni smo na naše voćare i njihov rad, oni prate trendove i imamo svjetski  moderne i sve više, ekološki prihvatljive voćnjake“ – rekao je predsjednik Udruge Darko Kovačić.

 „Mojoj obitelji je izuzetna čast po treći puta biti domaćin ove manifestacije. Trenutno imamo 8 hektara voćnjaka u kojem se nalazi nekoliko sorti, od onih standardnih poput idareda, do onih nešto novijih i traženijih. Iako smo imali određene probleme s mrazom i kišom, nešto je jabuke i ostalo. S plasmanom nemamo problema jer nam unazad dvije godine pomaže članstvo u zadruzi „Domaće voće“, no, hoće li sezona završiti pozitivno, preostaje još vidjeti budući da cijene još nisu konačne. Ulaganja su velika, za podizanje jednog hektara ovakvog modernog voćnjaka potrebno je oko 50 tisuća eura, te bi nam bilo žao napustiti ovaj posao, te unatoč svim problemima, pokušavamo poslovati. Ove godine, uz sva poskupljenja i probleme kojima smo svjedočili, za proizvodnju jednog kilograma jabuka potrebno nam je oko 0,6 eura, a što je teško da ćemo u konačnici dobiti“ – napomenuo je domaćin Ivan Hanžek.

Ovo okupljanje, upravo je i bila prilika da se podsjeti na tešku godinu za proizvođače jabuke ali i ostalog voća. Kako je napomenuo Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, ove se godine, na razini cijele zemlje, očekuje oko 60 tisuća tona jabuke, od čega je oko 30% izvan komercijalne kvalitete, a što je na granici samodostatnosti. „Svjedoci smo tako da je u jabučarstvu teška situacija. Glavnih razloga za to ima puno, nažalost, oni se ne odnose na pogreške u proizvodnji, već se odnose na klimatske promjene i ulaganja koja su nužna kako bi se posljedice ublažile, nedostatak radne snage i problem zakonske regulative, problem logistike i skladištenja.“ – istaknuo je Markota i zaključio kako je kvaliteta ovogodišnje jabuke prosječna te će tržišna cijena za otkupljivače biti minimalna 0,60 eura, te će na policama ta jabuka biti na razini oko 1,5-1,8 eura, a na akcijama oko 1,2 eura.

Uz Branimira Markotu, o problemima u voćarstvu, konkretno o problemima s osiguranjem nasada govorio je jedan od većih velikoludinskih proizvođača Zorislav Kiš.

Uz prigodnu pjesmu koja se orila voćnjakom prve su ovogodišnje jabuke uz domaćina Ivana Hanžeka ubrali župan Ivan Celjak, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir te načelnik Općine Dražen Pavlović.

„Izuzetno smo ponosni na naše voćare i voćnjake, posebice na nasade jabuka, ali i jagoda kojih je što više u posljednjih nekoliko godina. Naši su voćnjaci moderni, sve nove tehnologije su ovdje zastupljene. Ponosni smo jer su dvije najveće tvrtke koje se bave proizvodnjom i prodajom jabuke također ovdje. Mi kao općina radimo sve što je moguće s ciljem poticanja proizvodnje, te se nadam kako će se situacija u voćarstvu razvijati povoljno. Mi ćemo, posebice kada je riječ o projektu navodnjavanja, a koje je nužno našim voćarima, i dalje pomagati.“ – rekao je načelnik Dražen Pavlović zahvalivši se obitelji Hanžek, koja je jedna od ozbiljnijih proizvođača, na domaćinstvu.

„Općina Velika Ludina, poznata po svojoj voćarskoj i vinogradarskoj tradiciji, a posebice po uzgoju jabuka. Mi u okviru svojih mogućnosti podupiremo razvoj poljoprivrede, a u značajno većim iznosima to čini naše Ministarstvo poljoprivrede.“ – rekao je tom prigodom župan Ivan Celjak uz osvrt na projekt navodnjavanja, za čiju je provedbu ključna upravo Sisačko-moslavačka županija. „Intenzivno surađujemo s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim vodama te Općinom Velika Ludina. Monitornig je pokazao kako nema dovoljno vode te sada zajednički tražimo alternativna rješenja, jer su ona nužna za opstanak naših poljoprivrednika i voćara. Kada bi imali akumulacijsko jezero, imali bi i dodatan turistički potencijal i nadam se da ćemo ga realizirati kako bi stanovnicima Velike Ludine omogućili i razvoj poljoprivrede, ali i razvoj drugih sadržaja.“ – pojasnio je župan Celjak.

„Općina Velika Ludina najjača je po proizvodnji jabuka u cijeloj Republici Hrvatskoj. Stalo nam je da se proizvodnja održi, tim više jer je zadnje Zeleno izvješće Ministarstva poljoprivrede pokazalo da smo jedino u proizvodnji trešanja, višanja i jabuka samodostatni. Zbog toga podržavamo voćare kroz razne programe i aktivno sudjelujemo u pronalaženju rješenja za sve njihove probleme“ – istaknula je saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, a koja je jedna od čestih gošća u moslavačkim voćnjacima te koja potiče voćare ovog kraja, ne samo da ostanu u ovom tempu, već da ga i osnaže.

Voćnjake i plodove tom je prigodom blagoslovio velikoludinski župnik, vlč. Josip Bulat.

19. „Jabuku crveniku“ upotpunila je bogata gastro ponuda, u kojoj se ponovno našao i šaran na rašljama, ali i koncert Nene Belana i Fiumensa, koji je u večernjim satima održan u centru Velike Ludine.