U tijeku je još jedna sezona radova na Jelengradu

Uz pomoć financijskih sredstava Grada Popovače i Ministarstva kulture RH trenutno je u tijeku jedanaesta sezona radova na Jelengradu. Uz arheološke radove, ove se godine odvijaju i građevinarski, a sve s ciljem kako bi se ovaj srednjovjekovni stari grad održao.

Ovo je jedna od najočuvanijih kasnosrednjovjekovnih utvrda sjeverozapadne Hrvatske koja se obnavlja zahvaljujući inicijativi Povijesne udruge Moslavina čiji su članovi 2003. godine pokrenuli samo čišćenje, a potom su uslijedile i pripreme vezane uz istraživanje te samo istraživanje.

O prethodnih deset sezona građani Popovače i Kutine mogli su čuti u predavanjima koje je za tu obljetnicu pripremio Petar Sekulić, viši konzervator/arheolog u Hrvatskom restauratorskom zavodu, a pod čijim se vodstvom istraživanja i provode.

Da je riječ o pozitivnom primjeru odnošenja lokalne zajednice prema baštini i prošlosti potvrđuje zamjenik gradonačelnika i direktor Turističke zajednice Lovro Miklaužić.

„Jelengrad se polako svrstava na kartu turističkih destinacija i sad je samo bitno definirati u kojem će se smjeru razvijati. Potrebna nam je u ovom trenutku suradnja s Turističkim zajednicama Kutine Kutine i Bjelovarsko-bilogorske županije kako bi se povezali s drugim lokalitetima poput Garić – grada, Podgarića, Bele crkve i Jezera Mikleuška. Važan nam je kontinuirani angažman grada vezan uz obnavljanje kako bi u periodu kroz 5 godina Jelengrad zasjao punim sjajem. Trenutni građevinski radovi, a koji se odnose na obnovu i uvršćivanje dijela južnog zida doprinose samoj sigurnosti te se odvijaju na način da ne narušavaju prirodnost, izvode se u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, koji će po njihovu završetku nastaviti s istraživanjima.“ – napomenuo je Miklaužić te dodao kako je izuzetno važna i suradnja s lokalnim udrugama i tvrtkama uz pomoć kojih je uređena i staza kojom je olakšan pristup do same utvrde, ali i koje sudjeluju o kreiranju i organizaciji kulturnih i zabavnih sadržaja na toj lokaciji.

„Prije svega, tu je Povijesna udruga Moslavina kojoj posebno zahvaljujem na angažmanu oko samog čišćenja, a potom i oko zanimljivih manifestacija i koncerata koje su organizirali i imaju u planu organizirati.  Svakako želimo i da se uz Jelengrad vežu i pješačko-biciklističke rute te je nužno da poradimo i u tom smjeru, dakle, nužno je uređenje i označavanje ruta jer je interes za njih velik. Na kraju, naglasiti treba i kako su u tijeku i pripreme elaborata za geopark, a čijim bi se proglašenjem ovo jedinstveno geografsko područje zaštitilo.“ – napomenuo je Miklaužić.

Vezano uz arheološke radove koji će uslijediti krajem ljeta, u planu je istraživanje samog ulaza u utvrdu. Radovi će se odvijati pod vodstvom Petra Sekulića, višeg konzervatora/arheologa u Hrvatskom restauratorskom zavodu, a pratit će ih i Muzej Moslavine Kutina, najavio je Antonio Džaja, kustos Arheološkog odjela MMK.

Daljnjim istraživanjima ovog lokaliteta  kojeg su ljudi cijenili i na kojem su živjeli i prije 5 tisuća godina, steći će se uvjeti za stvaranje Područne zbirke Muzeja Moslavine u Popovači, a u sklopu koje će se deponirati i prikazati pokretni materijal ovog srednjovjekovnog grada.

Fotografije: fb Dario Pavina, Jelengrad