OŠ Zorke Sever sudjelovala u projektu „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“

Osnovna škola Zorke Sever 7. srpnja završila je s projektom „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“. Učenici, roditelji i zaposlenici škole su tijekom nastavne godine odvajali plastične čepove i donosili u školu. Razrednici su s učenicima tijekom sata razrednika pripremili posebne spremnike za čepove koji su bili dostupni u svakoj učionici i na školskom hodniku.

„Plastika je veliki ekološki problem zbog svoje stabilnosti, otpornosti i nemogućnosti samostalne razgradnje u okolišu. Otporna je na vodu, hladnoću, toplinu i razlagače (bakterije i gljivice koje su zadnje u hranidbenom lancu i razgrađuju prirodne organske tvari, ali nemaju mogućnost razgradnje umjetnih organskih tvari). Ako zapalimo plastiku, razvijaju se štetni plinovi koji odlaze u atmosferu i s kišom se vraćaju na naš planet Zemlju. Zbog navedenoga, potrebno je reciklirati plastiku.

Osnovna škola Zorke Sever je ekoškola i potičemo učenike na prikupljanje i razvrstavanje otpada. Osim razvijanja ekološke svijesti, kod učenika potičemo i humanitarnu svijest jer prikupljene plastične čepove doniramo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Odvezli smo veliku količinu plastičnih čepova službenim školskim automobilom u sabirni centar u Pušćinama. Udruga, koja svoje sjedište ima u Čakovcu, provodi akciju na području cijele Republike Hrvatske, a u nju su uključene brojne tvrtke, ekološke udruge, dobrovoljna vatrogasna društva, škole, vrtići, vjerske zajednice, komunalna poduzeća i mnogi građani. Akciju su pokrenuli s ciljem bržega povratka svojih članova u njihovu svakodnevicu zbog dugotrajnog oporavka nakon presađivanja. Novcem koji dobiju od čepova pomažu im u kupnji lijekova i medicinskih pomagala kako bi njihovo liječenje i oporavak bili brži.

U obzir dolaze sve vrste plastičnih čepova i poklopaca od boca, omekšivača, sireva, milerama i slično. Čepove je prethodno potrebno oprati i osušiti kako ne bi došlo do razvijanja plijesni.“ – pojasnila je učiteljica Valentina Abramović Andlar uz zahvale svim učenicima, roditeljima i djelatnicima škole na sudjelovanju. Poručila je i kako će škola nastaviti sudjelovati u projektu i iduće nastavne godine.