Izložba “Afrika” u klubu Arcus

U kutinskom klubu Arcus sinoć je otvorena izložba slika pod nazivom “Afrika” amaterske slikarice Zdenke Zvonarek.

Autorica je po zanimanju novinarka rođena u Daruvaru koja je svoj radni vijek provela na Radio Daruvaru i pisanjem za Novinsko izdavačku ustanovu Jednota. U Domovinskom ratu, na ratištima u Daruvaru, Pakracu i Metkoviću izvještavala je za Hrvatsku radioteleviziju i Radio Daruvar te za svoj doprinos u obrani grada Daruvara 91′ nagrađena je priznanjem Grada Daruvara, a za tridesetogodišnji rad u novinarstvu plaketom Hrvatske udruge radija i novina.

Fascinacija Afrikom počinje 2018. godine kada ju je prvi puta posjetila i zaljubila se u ovaj kontinent koji priča tisuće priča u tisuću boja. Sve svoje dojmove o Africi Zdenka je prenijela kistom na platno, ali okušala s ei u drugim tehnikama. Posbeno ju inspirira pleme Masai svojom toplinom srdačnošću i autrntičnošću.
 

Više o radu autorice u Kutini gvoorila je Mira Boroš, likovna pedagoginja i autorica predgovora. Zahvaljujući dobročinitelju Zlatku Rastočilu, Daruvarčaninu češkog porijekla i počasnom građaninu Kenije koji je vodio prvu tamošnju tvornicu lijekova prije 45 godina, Zdenka Zvonarek posjećuje Afriku svake godine.


  Izložba u Kutini izazvala je značajan interes javnosti, a uz slike, svi su eksponati prodajneog karaktera i namijenjeni su isključivo u humanitarne svrhe tamošnje populacije.


  Od slika na kojima su česti motivi afričke životinje,  priroda, te tamošnje ukrašavanje žena, može se kupiti i originalno izrađen nakit, šalovi, marame, haljine i košulje u afričkim živim bojama i motivima te na njihovoj originalnoj tkanini.


  U autorici je na izložbi govorila ravnateljica POU Kutina Sanja Feltrin, o njezinim djelima likovna pedagoginja Mira Boroš, a obratio se i Zlatko Rastočil.


 U glazbenom dijelu programa izložbu su uveličale Kutinske Dunje.