Dječji vrtić Popovača obnovio eko status

Na području Republike Hrvatske, zahvaljujući udruzi „Lijepa Naša“, od 1997.godine provodi se program Međunarodnih Eko škola i vrtića, koji u svijetu slovi kao jedan od najuspješnijih programa u odgoju i obrazovanju za okoliš. U taj je program, kao jedan od 90-ak vrtića, od 2011. godine uključen i Dječji vrtić Popovača. Ove je godine svečano obnovio eko status, a tim povodom podignuta je i zelena eko zastave u dvorištu vrtića, te održan prigodan program.

Da je vodstvo vrtića ponosno na ovaj status potvrdila je jedna od koordinatorica Eko vrtića, pedagoginja Marija Ginder, a koja je okupljene i upoznala s aktivnostima koje su provedene u protekle dvije godine.

„U pedagoškoj 2021./2022. godini izabrali smo TRADICIJU kao glavnu eko temu kroz koju smo razvijali svijest djece o važnosti očuvanja kulturne baštine i promicanja tradicije moslavačkog kraja. Kroz plan i program eko djelovanja provlačilo se mnoštvo različitih aktivnosti koje su realizirane tijekom cijele radne godine. Tijekom ove pedagoške godine kao glavnu zadaću eko plana i programa postavili smo ZDRAVU HRANU uz slogan „Zdravo se hranimo i prirodu branimo“. Djeca vrtićkih skupina obilježili su istaknute datume vezane uz glavnu temu zdrave hrane, a u realizaciji aktivnosti, posebice vezanih uz pečenje kolača te formiranje i sadnju povrtnjaka, pomogli su nam i roditelji. Naša želja je da uputimo poruke i osvijestimo našu djecu na važnost vlastitog odnosa prema tradiciji i prirodi kako bi u njih usadili spoznaju da ugroženost i zaštita prirode ovise isključivo o postupanju svakog pojedinca. Također, svijest o brizi za naš okoliš nastojimo prenijeti i na ostale građane našega grada kako bi nam mjesto življenja bilo ljepše, čišće i urednije.“ – poručila je na kraju Izvješća.

Za ostvarenje ovog rezultata ravnateljica Dječjeg vrtića Andreja Zeman je zajednici, odnosno, Gradu, Eko kumovima, djelatnicima, djeci i roditeljima, na podršci bez koje to ne bi bilo moguće ostvariti. „Naravno da sam zadovoljna, sretna i ponosna na sve koji su svakodnevno provodili aktivnosti i koji su doprinijeli da dođemo da ovog statusa i naravno da ćemo i dalje s istim žarom, trudom, voljom i željom nastaviti s provedbom aktivnosti, a sve kako bi došli do sljedećeg, ujedno i posljednjeg koraka, a to je stjecanje dijamantnog statusa.“ -rekla je ravnateljica.

Podršku su im i ovoga puta iskazali njihovi Eko kumovi, Grad Popovača, Neuropsihijatrijska bolnica “Dr. Ivan Barbot” i Komunalni servisi Popovača. „Izuzetna nam je čast da smo Grad čiji Dječji vrtić od 2011. godine ima eko status, ali i da živimo u zdravom okruženju i živimo u skladu s prirodom.  Mislim da je taj status itekako dobra stvar budući da su djeca skupina koja najlakše usvaja znanja i vještine, ali i skupina koja je naša budućnost te se veselimo nastavku aktivnosti i dijamantnom statusu.“- rekao je gradonačelnik Josip Mišković čestitavši pritom djelatnicima i djeci na obnovi eko statusa.

Direktor Komunalnih servisa Popovača Ivor Stanivuković i predstavnik Neuropsihijatrijske bolnice „Dr.Ivan Barbot“ Marko Martinović izrazili su zadovoljstvo što djeca i djelatnici vrtića aktivno sudjeluju u akcijama i stječu navike koje čuvaju naš okoliš i prirodu.

Pored brojnih roditelja, svečanost su svojom nazočnošću uveličali i zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić, predstavnici Gradske uprave i Turističke zajednice, kao i članovi Upravnog vijeća i ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec.

U organizaciju ovogodišnje svečanosti podizanja zelene zastave aktivno su se uključili i polaznici odgojnih skupina Dupini, Slonići i Lavići pripremivši bogat program uz voditeljstvo svojih odgojiteljica, a nastupila je i dječja skupina KUD-a „Stjepan Šajnović“ iz Osekova.