Godišnjica oslobađanja Bujavice

U Bujavici je obilježena 31. obljetnica oslobađanja prvog naseljenog mjesta u hrvatskoj 14. listopada 1991. g.
U združenoj su akciji sudjelovali pripadnici Policije, Bojne Hrvatske vojske iz Čazme i pripadnici I. satnije 56samostalne bojne Kutina. „Svi su išli sa srcem i željom da se nešto desi. Ne da oni stalno nas svakodnevno gađaju. Tako se okrenula situacija. Mislim da je operacija oslobađanja Bujavice strahovito puno značila za kompletnu situaciju na novljanskom ratištu. Mislim da su se njihovi planovi na zapadnoslavnskom ratištu izjalovili definitivno.“ – rekao je Zdenko Vugrinović., zapovjendik I. Satnije koja je prva ušla u Bujavicu.

Zdenko Vugrinović, zapovjednik I. satnije 56. samostalne bojne HV Kutina

U ime gradonačelnika Kutine braniteljima i sudinicima akcije zahvalio je Robert Kolenc.

Robert Kolenc, pročelnik Ureda gradonačelnika Kutine

Akcija oslobađanaj Bujavice trajala je pet sati. U Bujavicu su prvo ušla 43 branitelja 56. Bojne. Uz sreću zbog velikog uspjeha akcije, branitelji  su tada bili posebno ponosni što u akciji nije bilo poginulih, a ranjena su četiri branitelja.

     Župan Ivan Celjak zhavalio je svim braniteljima sudionicima akcije te je istaknu kolika je važnost da se čuvaju sjećanja na Domovinski rat.

Ivan Celjak, župan SMŽ

Bujavica je bilo prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu 14. listopada 1991. godine. To je prekretnica Domovinskog rata jer od tada je Hrvatska vojska započela oslobađanje okupiranih teritorija. Ubrzo su u jesen 1991.uslijedile oslobodilačke akcije Hrvatske vojske; Otkos 10, Orkan i Papuk u kojima je oslobođen veći dio zapadne Slavonije.

     U Janja Lipi je paljenjem svijeća kod spomenika odana počast i žrtvama drugog svjetskog rata i poraća.