Počela zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena, ključna mjera za zaštitu potrošača

Od 5.rujna, nepuna četiri mjeseca prije ulaska Hrvatske u eurozonu, nastupila je zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena, kao ključna mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura, a za poslovne subjekte ta obveza će se protegnuti i na cijelu 2023. godinu.

Dvojno iskazivanje cijena znači da će do 31. prosinca 2023. poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima morati iskazati cijenu i druge novčane iskaze vrijednosti i u eurima i u kunama.

Jasminka Luketić – Domitrović, povjerenica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača grada Siska i Sisačko-moslavačke županije podsjeća: „Sredstvo plaćanja do 31. 12. 2022. će biti isključivo kune, a od 01.-15.01. 2023. i kune i euri, a nakon toga samo euri.“

„Na vidljivom mjestu u prodajnom prostoru i mjestu pružanja usluga treba biti istaknut i fiksni tečaj konverzije. Cijene u eurima moraju se iskazati na dvije decimale, a sve sukladno tečaju, te ćemo i to morati kontrolirati. Neki trgovci potpisnici su etičkog kodeksa kojim jamče da će, u skladu sa zakonom, pristupiti zamjeni i preračunavanju cijena.“ – napominje Ana Knežević, predsjednica Udruge.

Fotografija: https://evarazdin.hr/