Stanje sigurnosti u 2021. zadovoljavajuće

Izviješće o stanju sigurnosti na području Grada Kutine na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća predstavio je načelnik PP Kutina, Predrag Fitnić.
U 2021. u prvih 6 mjeseci u odnosu na prethodnu godinu isti period došlo je do povećanja kaznenih djela za 38,2%, najviše kaznena djela na štetu djece ili maloljetnika sa 31 na 51, zatim kriminaliteta droga s 1 na 15 i gospodarskog kriminaliteta sa 2 na 12.
 

Najzastupljenija su kaznena djela općeg kriminaliteta u ukupnom kriminalitetu no ona imaju trend smanjenja za 19% uz povećanu razriješenost gdje su utvrđeni počinitelji tih djela.
 Prekršaji su smanjeni sa 97 na 87, a najviše ih je bilo protiv javnog reda i mira. Ulogu u tome sigurno ima i ukidanje lockdowna jer su se otvorili lokali i buka se povećala.
Što se tiče nasilja u obitelji ono je podjednako kao i prošle godine.
Ono što zabrinjava je nepropisno zbrinjavanje otpada u Radićevoj ulici i broj dojava je u porastu. Načelnik pritom ističe kako jedinice lokalne samouprave nisu spremne za provođenje mjera na izvršavaju adekvatnog nadzora jednako kao ni inspekcije zaštite okoliša, tako da u tome najviše sudjeluje policija i sami građani koji dojavljuju. Policija odlazi i reagira i tamo ima problema.
  Vijećnica Jasminka Molnar (SDP) postavila je pitanje vezano uz nadzorne kamere u gradu, ima li policija pristup kamerama u gradu i jesu li povezani s gradom i njihovim kontrolnim centrom, dok je i nezavisni vijećnik Miroslav Šnjarić ukazao na potrebe za kamerama kod vrtića, škola, parkova, a posebno kod efikasnog rješavanja  problema s nepropisnim ostavljanjem smeća kod polupodzemnih spremnika što je svakodnevni problem u zgradama.   

Načelnik Fitnić je odgovorio kako kamere svakako pomažu i policija ih koristi u suradnji s privrednim subjektima ili na trgu kada je to potrebno. Navodi i gradove poput Ivanića ili Varaždina koji su se odlučili na kvalitetno postavljanje kamera što ubrzava i olakšava rad policiji u velikoj mjeri. Gradonačelnik Babić dodaje kako grad ima nadzorne kamere za gradsku upravu u kontroli informatičara u gradu Kutini ili za javne površine koje kontrolira UO za komunalnu djelatnost što je sve na serverima. Policija s tim centrima nije povezana, no ukoliko ima potrebe ima dozvolu za uvid u te kamere.
 U raspravi je bilo riječi i o uvjetima u kojima radi kutinska policija na odgovor vijećnika Drage Šivaka (SDP). Načelnik je odgovorio kako je u planu rješavanje krovišta zgrade i energetska obnova putem projekta, dobivanje novih automobila, te uklanjanje parkiranih vozila nakon prometnih nesreća koji se sada nalaze uz postaju. Nedostaje osoblja ali i policajaca. To se sve rješava povećanjem upisnih kvota i privlačenjem mladih ljudi u to zanimanje. Jedan od načina bit će i večerašnja (23.7.) promocija rada interventnih policijskih jedinica na Trgu dr. Franje Tuđmana u 19 h.