„Demoni i ostala božja stvorenja“ – izložba Nikole Nikolića Nika u Galeriji Muzeja Moslavine

U Galeriji Muzeja Moslavine jučer je otvorena izložba kutinskog autora Nikole Nikolića Nika pod nazivom „Demoni i ostala božja stvorenja“. Riječ je o izložbi videa i printova kolaža i plakata koje je kutinski autor napravio tijekom 2021. i 2022. godine. 
 

Posjetitelje izložbe uvodno je pozdravila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić. Kako je istaknula, Galerija Muzeja Moslavina otvorena je za različite vidove umjetničkog izražavanja kako akademskih umjetnika tako i amatera, a ova izložba jedna je od onih koje progovaraju nešto drugačijim jezikom i tehnikama koje autor koristi.
 

Kutinskoj publici Nikola Nikolić Nik poznat je kao skulptor, posebno radeći u drvu i koristeći reciklirane materijale, a izložbu na tu temu imao je 2018. godine u klubu Arcus.

Ova izložba je novi iskorak autora koji se posvetio glazbi i s njom u vezi nastali su plakati od kojih je 30 tak postavljeno na ovoj izložbi.

Različiti fragmenti, forme i tehnike karakteriziraju ove plakate gdje autor eksperimentira s fotografijom, suvremenim aplikacijama, kolažem i sl. Kako je istaknula pov. umjetnosti i kustosica Galerije Jelena Batinić autor ovom izložbom prikazuje djeliće svoje svakodnevice suočavajući se sa demonima koji su uvijek tu negdje, a na koji će ih način publika uočiti ostaje svakom promatraču. U svakom djeliću prošlosti nalazi se svojevrsno „oko“ koje svakom fragmentu ukazuje na dodatna pitanja i promišljanja slike koju vidi.


 Nik je rođen u Zagrebu, slobodni je umjetnik i skulptor te se bavi glazbom svirajući u grupi Los Kozmos. Izloženi radovi dio su pratećih promidžbenih materijala za koncerte koje je sam kreirao, a na izložbi se koristi i audio- video radovima koje zaokružuju cjelinu.
Autor je u svom obraćanju posjetiteljima izložbe kratko zahvalio na dolasku i rekao da će sa svakim posjetiteljem porazgovarati o konkretnom plakatu za koji pokaže interes.
Ponuđena rješenja na Nikovim plakatima nude bezbroj odgovora na aktualna pitanja i dvojbe suvremenog života, a i u estetskom smislu svakako se ima što za pogledati na izložbi koja ostaje otvorena do 9. srpnja.