“Privremeno neuporabljivo” – predstavljanje novog romana Božice Brkan

„Privremeno neuporabljivo“ – novi je roman Božice Brkan koji je sinoć svečano promoviran u kutinskom klubu Arcus.

Roman je to o potresu u Zagrebu, na što nas navodi i njegov naslov, te o paralelnim tegobama pandemijskog života o kojem kroz lik radijske novinarke govori purgerica Dora.
Roman su predstavili prof. hrvatskog jezika Sanja Feltrin, predsjednik društva književnika Sisačko moslavačke županije Siniša Matasović i književnik Đuro Vidmarović.


 Iako Božicu Brkan ne treba posebno predstavljati Kutinčanima, ipak je to učinila ravnateljica POU Kutina Sanja Feltrin, koju s autoricom veže i Okešinec kao izvor inspiracije Božice Brkan u promišljanju o ljudima, vremenima i događajima.
  Siniša Matasović svojom je analizom knjige uputio posjetitelje promocije na neke važne trenutke, dijaloge i aspekte temeljem kojih je autorica gradila ovu priču. Govorio je i o jeziku i njegovoj suvremenoj upotrebi, miješanju germanizama i anglizama sukladno vremenu i gradu u kojem autorica živi, ali i njezinoj dobi. Dora je mlada novinarka, gastroblogerica, istraživačica romana. Istovremeno ona je i prevarena supruga koja živi u vrijeme žutih naljepnica i oštećenja koja se jednako tako nalaze i na njezinom srcu. Kao što grad nije za rušenje, tako niti jedan život nije za odustajanje i upravo o toj svakodnevnoj borbi govori ovaj roman.
  

Đuro Vidmarović govorio je o prisustvu lagane političke ironije, remarkovom diskursu, kratkim rečenicama nabijenim sadržajem i emocijama u ovome romanu. Poznavanje zanata kojim se bavi Doru čini kritičnom. Prisutna je i doza humora, socijalne osjetljivosti, pa i bunta što je očekivano obzirom na Dorino zanimanje – zaključuje Vidmarović.

Kako je kazala Božica Brkan osim priče o Dori čiji je kompletan život privremeno neuporabljiv, u romanu se vraća i na stari potres 1880. u Zagrebu, na Šenou i tradicijom nadahnuti Zagreb toga doba. Svoje ideje i u ovom romanu autorica podupire jezikom, istraživanjem kajkavštine, agramerizama, suvremenog žargona odnosno spojem starog i novog Zagreba. Slijedom cijele priče na kraju knjige nalazi se i recept za tortu bez brašna koji svakako treba probati.


  Promociju su u glazbeno dijelu programa uveličale Rusalke, a tijekom after party-ja, da budemo u skladu s romanom, uveličale su je i dvije torte za koje su se tražili recepti.


 Knjiga „Privremeno neuporabljivo“ svoj put ka čitateljima započela je u Kutini i sigurno već ima svoj raspored, a istovremeno autorica radi i na novim djelima koje ćemo sigurno imati priliku upoznati.
U ime Grada Kutine promociji je prisustvovala pomoćnica odjela za dr. djelatnosti Kornelija Marošević.