Aktualni sat posljednje sjednice Općinskog vijeća u Velikoj Ludini

Na nedavno održanoj sjednici Općinskog vijeća Velike Ludine u sklopu Aktualnog sata načelniku su pitanja uputili samo vijećnici SDP-a. Vijećnika Tomislava Bišćana zanimalo je koje se veće investicije planiraju u 2022., te novosti oko izgradnje sportske dvorane i novog Trga. Zanimala  ga je i mogućnost označavanja pješačkih prijelaza kod igrališta NK Sokol te u Vidrenjaku, te potrebe NK Sokola, razvoj poduzetničke zone, projekt izgradnje elektrane te problem s lisicama u samom centru Velike Ludine.

Na većinu tih upita načelnik je kratko odgovorio, dok je detaljan  odgovor vijećnik dobio tijekom predstavljanja prijedloga Proračuna. Što se tiče sportske dvorane načelnik je napomenuo kako će se u realizaciju ići uz pomoć Sisačko-moslavačke županije koja je i osnivač škole, te uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja, a uz zemljište koje je već kupljeno, te kako bi se zadovoljile sve potrebe, Općina će kupiti i još jedno, za što je već postignut određeni dogovor s obitelji koja je vlasnik. Vezano uz pješačke prijelaze načelnik je rekao kako je riječ o županijskim prometnicama i da se ŽUC-u može to sugerirati, no, budući da prometnica kod NK Sokola nije previše frekventna smatra da za tu nema potrebe, dok je za slučaj u Vidrenjaku već rečeno kako je nemoguće tamo postaviti pješačku stazu zbog vrlo nepregledne situacije za vozače. Vezano uz NK Sokol i potrebe ulaganja načelnik je rekao kako će se u 2022.godini povećati sredstva za te namjene, naveo je i kako zna da je u planu nabavka valjka, a više se može saznati od predsjednika kluba.   Vezano uz Poduzetničku zonu načelnik je naglasio kako za nju nema zainteresiranih lokalnih investitora, a što se tiče ostalih, oni se raspituju, ali se ništa konkretno ne događa tako da ni ne zna hoće li se i kada završiti izgradnja benzinske crpke budući da je to zemljište već promijenilo nekoliko vlasnika. Što se tiče solarne elektrane napomenuo je kako je Općina obavila sve potrebne predradnje, a sada je u tijeku postupak izmjene Prostornog plana Sisačko-moslavačke županije te se nakon toga nada i konkretnijim radovima. Vezano uz problem s lisicom u centru mjesta komunalna redarka Verica Kesak naglasila je kako je Općina upoznata s tom situacijom budući da se lisica pojavila i u neposrednoj blizini Dječjeg vrtića, no zbog toga što je riječ o naseljenom mjestu nije moguća intervencija lovačkog društva već će se stupiti u kontakt s određenim tvrtkama koje se bave rješavanjem tih problema, odnosno pristupit će se nabavci i postavljanju zamki.

Vijećnika Ivana Marečića zanimalo je zbog čega Općina prošle i ove godine nije organizirala podjelu darova povodom sv.Nikole. Načelnik je pojasnio kako je razlog epidemiološka situacija. Naime, tijekom prijašnjih godina dijelilo se 500-tinjak darova, za što je Općina izdvajala oko 14-15 tisuća kuna, no, podjela je bila organizirana na način da djeca u pratnji roditelja, baka ili djedova, dolaze u prostor Društvenog doma kod sv.Nikole i Krampusa. Nažalost, zbog velikog broja ljudi koji se pritom okupljao Općina je odustala od darova, jer vodstvo smatra da bi njihova podjela na adresu ili neki drugi način bila manje značajna budući da djeca, posebice ona manja, ne bi ni znala da je riječ o proslavi svetog Nikole.