Obilježena 28 obljetnica pogibije Damira Kumpara

U središtu naselja Voloder, u Parku koji je prošle jeseni uređen i nosi ime Damira Kumpara, 4. kolovoza obilježena je 28 obljetnica pogibije tog heroja Domovinskog rata.

Vijence su tom prilikom položili i svijeće zapalili članovi njegove obitelji, prijatelji i suborci, mještani Volodera, predstavnici Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata SMŽ te izaslanstva Grada Popovače i Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednik Mjesnog odbora Danijel Sučija tom je prilikom podsjetio kako je upravo Damir Kumpar bio mladić koji se isticao u vatrogascima i nogometu te drugim društvenim aktivnostima. „Bio je dobar i pošten, uvijek spreman pomoći, a to ga je karakteriziralo i tijekom rata kada je pomažući svojim prijateljima dao svoj život.“ – naglasio je Sučija.

Upravo zahvaljujući ovom junaku i životu kojeg je dao, imamo svoju domovinu, državu u kojoj imamo prilike nešto stvoriti, naglasio je zamjenik gradonačelnika Popovače Lovro Miklaužić. „Uvijek vrijedi zahvaliti našim braniteljima, posebice našem Damiru, njihovim roditeljima kao i braniteljskim udrugama koje čuvaju spomen na našu povijest. Zahvaljujući njima mi danas imamo slobodnu i neovisnu, samostalnu i suverenu državu.“ – rekao je Miklaužić.

Da su 4. i 5. kolovoza najvažniji datumi u povijesti Republike Hrvatske naglasio je tom prigodom župan Ivan Celjak. „Prilikom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja prisjećamo se mnogih naših branitelja koji su položili svoje živote za domovinu, za našu slobodu, neovisnost i samostalnost, a jedan od njih je i Damir Kumpar. Moram istaknuti kako su hrvatski branitelji najveći junaci u našoj povijesti. Često ne razmišljamo dovoljno duboko o njima, pogotovo nakon odmaka od 30-ak godina, a posebice oni koji su tek rođeni nakon Domovinskog rata. Upravo su oni junaci jer imamo čast živjeti u domovini koju su oni stvarali, a postat ćemo toga svjesni tek kada će se početi analizirati povijest i tko je što učinio za našu domovinu.“  – rekao je u toj prigodi župan Ivan Celjak.

Prigodnu molitvu tom je prigodom predvodio vlč. Marijan Štingl, upravitelj Župe Voloder.

Damir Kumpar rođen je 20. listopada 1974. godine, a stradao je 4. kolovoza 1995. godine, tijekom akcije koja se provodila u okviru vojnoredarstvene operacije Oluja u oslobađanju okupiranoga dijela na pravcu Sunja- Hrvatska Kostajnica. Uz Damira, smrtno je stradalo još 5 suboraca iz 17. Domobranske pukovniju Sunja, a mnogi su teško ranjeni.