I ove godine dodjeljuju se naknade vlasnicima objekata na čijem je krovu gnijezdo rode

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ove godine provodi projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode“ koji se odnosi na davanje pomoći, odnosno naknade, vlasnicima koji imaju gnijezdo na krovu objekta.

U 2022. godini potpora je iznosila 700,00 kuna, a na području Sisačko-moslavačke županije isplaćena je naknada vlasnicima objekta za 126 gnijezda bijele rode koja se nalaze na objektima, odnosno, ukupno 88.200,00 kn.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije sudjeluje  i 2023. godine u projektu Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti u sufinanciranju spomenute naknade. Ove godine naknada za gnijezdo rode na objektu iznosi 92,11 eura. U lipnju i srpnju djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije obišli su objekte na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode te vlasnicima podijelili obrazac Izjave.  Vlasnici navedenih objekata trebaju popuniti obrazac Izjave radi ostvarivanja naknade i dostaviti na adresu Javne ustanove. Ako još netko želi dostaviti dokumentaciju radi ostvarivanja novčane naknade, može to učiniti do 20. kolovoza.

Projekt “Zaštita i očuvanje bijele rode” Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ provodi od 2009. godine.  Novčana sredstva za isplatu naknada u omjeru 50%-50% daju Županija sisačko-moslavačka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fotografija: Hrvatski fotosavez