Gradsko vijeće prihvatilo pismo namjere čeških investitora

Gradsko vijeće Kutine donijelo je Odluku o prihvaćanju investicije „ KUTINA PROJEKT INDUSTRIJSKI PARK“ na području Industrijsko-logističke zone Kutina investitora trgovačkog
društva Accolade VII u sastavu Accolade grupe iz Češke.
Tvrtka Accolade VII iz Zagreba poslao je pismo namjere Gradu Kutini u kojem izražava interes za kupnju zemljišta u Industrijsko-logističkoj zoni s ciljem razvoja i gradnje industrijskog parka. Projekt su gradskim vijećnicima predstavili Jiri Stransky, voditelj razvooa Accolade grupe i Goran Rajčević, konzultant.
Projekt bi se realizirao u tri faze. Procijenjena je vrijednost investicije 242 milijuna eura te se navodi kako bi u novom industrijskom parku bilo otvoreno od 2000 do 3500 novih radnih mjesta. Accoolade je izrazio interes za kupnju 680 000 m2 te ističe kako je najveća prihvatljiva cijena za otkup zemljišta 1 euro/m2. Investitor izražava spremnost izugradnje pristupne ceste i sve ostsale potrebne infrastrukture koje trenutno nema u Pametnoj poslovnoj zoni. Grad Kutina bi se odrekao komunalne naknade u idućih pet godina.
Accolade bi u Kutini gradio prilagodljive hale koje bi potom iznajmljiva. Infestitor se pohvalio kako u svom portfelju ima 300 klijenata.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić je zahvalio investitoru na interesu za poslvonu zonu u Kutini te je dodao kako je Accolade do sada najozbiljniji investitor koji je pokazao zanimanje za Industrijsko-logističku zonu Kutina.
Investitor se obratio Gradu Kutini sa pismom namjere od dana 22.6.2023. g. i iskazao interes za stjecanje prava vlasništva na zemljištu unutar ILZ Kutina radi izgradnje poslovnih objekata na tom području – industrijskog parka.
Industrijski parkovi su inače specijalizirana industrijska područja koja imaju sve što je potrebno za obavljanje gospodarskih djelatnosti, od energetskih izvora do logistike. Opremljeni su infrastrukturom i na raskrižjima su ključnih transportnih veza. Parkovima upravljaju specijalizirane tvrtke. Na području parka djeluje više tvrtki unutar poslovnih objekata, koji ne moraju biti pravno povezani. Industrijski parkovi potiču ekonomski razvoj i investicije, a naročito povećanje broja radnih mjesta, naglasio je Graodnačelnik Kutine.
Dodao je kako prihvaćanje investicije ne znači i donošenje odluke o prodaji zemljišta. Razgovori će se nastaviti te će biti potrebno usvojiti još dva ili tri dokumenta, pojasnio je gradonačelnik i zaključio: Radi realizacije Projekta Industrijskog parka Grad Kutina će nakon sklapanja Sporazuma o razumijevanju te uzajamnim pravima i obvezama sa Investitorom raspisati javni natječaj za prodaju zemljišta u ILZ Kutina, sukladno Programu razvoja poslovnih zona i Odluci o upravljanju imovinom u vlasništvu Grada Kutine. Iako Grad Kutina neće biti vlasnik zemljišta izdavanjem građevinskih dozvola ipak će imati utjecaj i kontrolu industrija koje bi mogle doći u Kutini.
Vijećnici su u raspravi zatražili jasan odgovor na pitanje: postoji li mogućnost gradnje spalionice otpada u ovom projektu. Jasno im je odgovoreno: ne.
Accolade u Industrijsko logističkoj zoni Kutina želi kupiti 68 hektara zemljišta. U slučaju prihvaćanje ponude i prodaje zemljišta ne bi ostalo površine za projekt Eko reci park Kutina.