Republika Hrvatska službeno postala članicom Globalnog informacijskog sustava o bioraznolikosti

Republika Hrvatska službeno postala članicom Globalnog informacijskog sustava o bioraznolikosti (GBIF), međunarodnoj mreži i istraživačkoj informatičkoj infrastrukturi usmjerenoj na pružanje javnog pristupa podacima o svim vrstama života na Zemlji.  GBIF mrežu trenutačno čini više od 100 članica.

Globalno udruživanje članica utemeljeno je na potrebi i svijesti o važnosti učinkovitijeg povezivanja podataka koji pomažu razumjeti promjenjivo stanje okoliša.

U posljednja dva desetljeća, a posebice od ulaska u Europsku uniju, Hrvatska je napravila značajan napredak u osiguravanju pristupa javnosti podacima o bioraznolikosti Hrvatske. Pridruživanje GBIF-u nadovezuje se na ove napore i služit će povezivanju naših nacionalnih stručno-znanstvenih istraživanja s globalnim i regionalnim politikama zaštite bioraznolikosti, pružajući ključno potrebne stručno-znanstvene dokaze.

Ovom članstvu posebno se vesele u Parku prirode Lonjsko polje na čijem području nalazimo više od 300 životinjskih i 550 biljnih vrsta.

Fotografija: JUPP Lonjsko polje