U područnim školama sve manje učenika

Ravnatelji Osnovnih škola na području Kutine predstavljajući izviješća o radu na sjednici Gradskog vijeća Kutine ukazali su  na probleme koje imaju kutinske škole. Broj djece u područnim školama se smanjuje, postoje potrebe za dodatnim pomoćnim osobljem u matičnim školama, a istovremeno i potrebe zadržavanja postojećeg nastavničkog kadra i satnice, što nije jednostavno.
 Ravnatelj Osnovne škole Stjepana Kefelje, Ivica Petrović, ukazao je da je nakon energetske obnove škole potrebno i unutarnje opremanje škole novim stolicama i klupama, ali i suvremenim pomagalima. OŠ Stjepana Kefelje ima najviše učenika od 450-460. “Sredstva s razine grada Kutine unazad 20 godina nisu se promijenila, a cijene su u porastu i potrebno je više ulaganja. Još smo mi dobri kakvih sredina ima ali uvijek može bolje”, zaključuje Petrović.

Bilo je govora o radu škole u jednoj smjeni čemu se generalno teži, ali i o preprekama za realizaciju toga plana. Istaknuto je kako je škola u Repušnici pri kraju svoga roka, riječ je o marlesici u koju nema smisla ulagati, već treba uložiti u novi objekt. S druge strane broj djece u Repušnici se prepolovio unazad 6 godina. U Kefelji se radi na idejnom projektu za dogradnju učionica kako bi omogućili da škola radi u jednoj smjeni, što bi bio veliki plus za školu, roditelje i djecu, no Ministarstvo obrazovanja ima svoje statistike, a one idu u smjeru toga da se postojeći kapaciteti optimiziraju.
 

Gradonačelnik je u raspravi istaknuo sve veći problem područnih škola koje imaju sve manje djece, ponegdje od 1-7 učenika, što povlači za sobom i problem s učiteljem i pomoćnim osobljem. Dogradnja škole za rad u jednoj smjeni u školi S. Kefelje jest u fazi izrade idejnog projekta i očekuje se financiranje od strane Nacionalnog fonda oporavak, no pitanje je hoće li proći na natječaju, obzirom da se iz Ministarstva predlaže povećanje broja učenika u razredima i na taj način rješavanja prostora za rad u jednoj smjeni. Ravnatelj škole to smatra lošim rješenjem jer bi dio učitelja ostao bez satnice i posla, do čega nikako ne bi smjelo doći. Jasna je inicijativa Ministarstva za cjelodnevnom nastavom i forsiranje rada u jednoj smjeni, a rok za ispunjenje tog cilja je 2027. godina. Na koji će se način ti ciljevi postići u kutinskim školama ostaje vidjeti.
 

Ravnatelj OŠ Zvonimira Franka Dario Duda upozorio je Grad na pristupnu cestu prema novom vrtiću u izgradnji koju smatra nesigurnom za školsku djecu. Na ovaj problem Duda upozorava više godina i sugerira pronalazak druge lokacije. Dosad je napisao više zahtjeva, da se nova cesta pokuša usmjeriti na neki drugi način ističući kako ga je strah za sigurnost djece i kako ne želi biti odgovoran. Ono što je poznato je da su s tim upoznati i svi gradski pročelnici koji su uključeni u ovaj projekt, te da struka ipak daje zeleno svjetlo za ovakvu pristupnu cestu smatrajući da će to biti najadekvatnije moguće prometno rješenje.


    Kod izvješća za OŠ Mate Lovraka koje je u ime ravnateljice iznijela Vlatka Krizmanić istaknut je problem školskog dvorišta koje je potrebno dovesti u funkciju nakon provedene energetske obnove prije 3 godine, jer je devastirano i s derutnim asfaltom nesigurnim za djecu. Ukazano je i na trajni problem premale i neadekvatne kuhinje s problemom vlage a koja se nalazi u podrumu škole. Bilo je dosad zahvata kako bi se taj problem riješio, no škola treba novu blagovaonicu.” Škola je stara 230 godina i sanacija je vrlo složena i financijski je prihvatljivije izgraditi novi objekt odnosno blagovaonicu što je izgledno rješenje ovog problema – rekao je gradonačelnik Babić.  Uređenje dvorišta i asfaltiranje najavljeno je u sklopu rješavanja ovih problema u proljeće.
 


Ravnateljici OŠ Banova Jaruga Sanji Marčec upućeno je pitanje može li se urediti igralište oko dječjeg vrtića i škole u Međuriću od strane vijećnice Jasminke Molnar(SDP), dok je vijećnik Miroslav Šnjarić (HSLS) ukazao na potrebu većeg zalaganja ravnateljice za ulaganja u OŠ Banova Jaruga i uređenje igrališta koje bi trebalo biti na razini kutinskih škola. Ravnateljica je rekla da je ona vrlo realna po pitanju očekivanja sredstava za OŠ Banova Jaruga jer škola ima 4 područne škole koje ostale škole nemaju, te o njima treba brinuti i “krpati rupe”. U tim je školama sve manje učenika i njihova je budućnost nažalost neizvjesna, što je vrući krumpir koji čeka Grad Kutinu.
   Oko igrališta Međurić možda se i pronađu sredstva, složili su se u raspravi, jer bi to igralište koristila djeca cijelog sela bez obzira vrtićke ili školske dobi budući da drugog igrališta nemaju. Zaključeno je da će problemi sa sve manjim brojem djece i u PŠ Janja Lipa, PŠ Jamarice, PŠ Zbjegovača, PŠ Mikleuška čekati Grad Kutinu te da će biti vrlo teško zatvoriti bilo koju Područnu školu, no istovremeno troškovi za nekoliko djece u jednoj ustanovi rastu.

 Bilo je riječi i o cijeni školskog obroka koji je zbog porasta cijena skuplji, no razliku će, kako ističe gradonačelnik, pokriti Grad Kutina Među potrebama koje je istaknula ravnateljica OŠ Vladimira Vidrića Snježana Coha ali i ravnatelji drugih kutinskih škola je zapošljavanje pomoćnog osoblja, kuhara i spremačica, osobito sada kada su na snazi epidemiološke mjere i prehrana je raspoređena u više odmora. Osnovne škole S.Kefelje, Z. Franka i M. Lovraka traže još jedan razred produženog boravka jer ima interesa za drugo odjeljenje, te se traži i prostorno i kadrovsko rješenje, što zasad ima jedino OŠ Vladimira Vidrića kao jedina jednosmjenska škola u Kutini.