Saborski odbor za poljoprivredu u borbi za starinske sorte

Iako se na Zakon o sjemenu čekalo punih 15 godina nacrt je podignuo pravu buru u javnosti. Struka i sjemenari ga pozdravljaju, dok mali gospodarstvenici i ekološki proizvođači negoduju. Upravo zbog njih, Saborski odbor za poljoprivredu tražio je da se zakon jasnije napiše do drugog čitanja te da se mali OPG-ovi oslobode certifikacije i dorade sjemena, za što su dobili pozitivnu povratnu informaciju. Također, predlažu traženje drugačijih rješenja dorade jer način na koji je zamišljena doveo bi do bitnog poskupljenja sjemena, a uzročno-posljedično i hrane.

„Mi smo tražili od Ministarstva poljoprivrede da pogleda pozitivne primjere drugih država članica EU i da u tom smislu prilagodi naša zakonska rješenja. Cilj je da imamo zdravo i kvalitetno domaće sjeme, ali isto tako da imamo hranu po pristupačnim cijenama. Znači, želimo da se naše autohtono sjeme s malih OPG-ova može i dalje sijati bez restrikcija te želimo red na tržištu i doradu za ono što treba biti dorađeno, i to po pristupačnoj cijeni kako nam kasnije cijene hrane ne bi otišle u nebo.“ – pojasnila je Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu.

Ovim se Zakonom možda neće spriječiti uvoz sjemena, ali cilj bi mu svakako trebao biti u poticanju proizvodnje domaćeg. „U tom smislu treba ulagati puno veće napore, treba možda i osmisliti određene mjere, instrumente financijskih potpora, kako bi se domaća sjemenarska industrija mogla snažnije razvijati.“

Upravo na tom tragu je i Deklaracija o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a koji je nedavno usvojio Saborski odbor za poljoprivredu. „Cijelo to područje proglasili bi GMO fee kako bi i na taj način snažnije podupirali sjeme koje nije genetski modificirano te kako bi poduprli proizvodnju hrane na tradicionalan način što uz naše prirodno okruženje, dobro zaštićen okoliš i Jadran kao najčišće more na Mediteranu može dati jednu dobru poruku i na neki način može biti jedna dobra posebnost kojom možemo u budućnosti graditi i poljoprivredu i turizam kroz takav održiv način.“ – pojasnila je Petir.

Deklaracijom se pozivaju nadležna tijela na jasnije deklariranje GMO free proizvoda, jačanje službenih kontrola i laboratorija za GMO i ukazuje se na važnost poticanja različitih oblika financiranja projekata usmjerenih na okolišno osjetljive i ekološke poljoprivredne proizvodnje.