NAJAVA: 56. Voloderska jesen

Predstojećeg vikenda, po 56. put, održat će se Voloderska jesen, najveća moslavačka manifestacija, i jedna od najvećih manifestacija na području Sisačko-moslavačke županije. Manifestacija će trajati 3 dana, a ove se godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, Sisačko-moslavačke županije, Grada Popovače, Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije i Turističke zajednice Grada Popovače.

Što sve posjetitelje očekuje na ovogodišnjim Voloderskim jesenima predstavljeno je na konferenciji za novinare koja je održana u prostoru voloderskog Dvora škrleta.

Danijel Sučija, predsjednik Mjesnog odbora Voloder iznimno je zadovoljan pripremljenim programom kojim pokušavaju vratiti posebnu čar ovoj manifestaciji. „Ove smo godine uveli dosta noviteta, uredili smo prostor i manifestaciju podigli na višu razinu. Cilj nam je bio da se vratimo onome zbog čega je Voloderska jesen i nastala,  to je obilježavanje početka berbe grožđa, a samim time veći značaj dali smo i našoj sorti škrlet.“

Posjetitelje Voloderskih jeseni u 3 dana manifestacije očekuje bogat i raznolik program, gdje će se za svakoga pronaći po nešto, istaknuo je Sučija. „U petak 8.rujna uz podizanje zastave Voloderske jeseni imamo raznovrsne nastupe djece i mladih te koncert Mate Bulića. U subotu krećemo s bogatim sportskim programom, a poslijepodne nas očekuje folklorni program i izbor najljepše snehe. Službeno otvorenje održat će se u 18:30 sati, a potom slijedi otvorenje 31. izložbe „Voloderski bregi“ i gospodarske izložbe, te stavljanje vola na ražanj i otvorenje Dvora škrleta. Večer zaključujemo koncertom Severine. Program u nedjelju, 10. rujna počinje svetom misom i skidanjem vola s ražnja, a poslijepodne nudi i još cijeli niz događaja kojima se promiče voloderski kraj, berba grožđa i škrlet. Na samoj završnici razveselit će nas nekoliko izvođača, između ostalog Polkaholiki i Bosutski bećari.“ – pojasnio je Sučija.

Zamjenik gradonačelnika i direktor popovačke Turističke zajednice Lovro Miklaužić, osvrnuo se na lokalnu ponudu, koja će i ove godine biti bogata. „I ove godine upotpunit ćemo „Dvor škrleta“. Uz standardnu ponudu naših domaćih vina, a čija će prezentacija biti podignuta na višu razinu, te ugodan ambijent, posjetitelji će imati priliku kušati i našu domaću hranu. Lokalni će OPG-ovci i ugostitelji ponuditi brojne suhomesnate i za tu priliku prigodne delicije, a posluživat će se i prodavati u samom parku, uz ulaz u „Dvor škrleta“.“ – napomenuo je Miklaužić.

Posjetitelji Voloderskih jeseni i ove će godine moći probati tradicionalni specijalitet manifestacije – vola s ražnja. „Nakon svečanog otvorenja, u subotu u večernjim satima nazočit ćemo stavljanju vola na ražanj, dok će njegovo skidanje, a potom i posluživanje biti u nedjelju oko podneva, po završetku svete mise.“ – pojasnio je Miklaužić.  

Gradonačelnik Josip Mišković tom je prilikom zahvalio organizatorima, Turističkoj zajednici, Mjesnom odboru Voloder te svim voloderskim udrugama koje su se aktivno uključile u organizaciju ovogodišnjeg programa. „Radilo se i na tehničkim i na organizacijskim stvarima i mogu reći kako su sve pripreme obavljene te da spremno dočekujemo goste. Pozivam sve da vikend provedu u dobrom društvu i ugodnom ambijentu da uživaju u onome što im možemo ponuditi. Od tradicije, prikaza berbe, estradnih nastupa, do dobrog domaćinstva, dobre hrane i najboljeg vina – škrleta.“

Voloderske jeseni, dani veseli! Od 8. do 10. rujna svi putevi vode u to malo moslavačko mjesto.