Županija uredila i dodijelila stanove na korištenje obiteljima čiji su domovi oštećeni u potresu

Župan Ivan Celjak u Glini je uručio ključeve stanova obiteljima čiji su domovi oštećeni u potresu, a koje su dosad boravile u privremenom smještaju u kontejnerskom naselju. Stanove je Sisačko-moslavačka županija uredila i opremila za dolazak novih obitelji.

Ovo nisu prvi stanovi koje dodjeljuje Županija, naime iako to nije u nadležnosti jedinice regionalne samouprave, provedeno je nekoliko javnih poziva za stanove koje je Županija preuzela od svojih ustanova ili države te ih uredila za smještaj obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

Na temelju posljednjeg Javnog poziva od 13. srpnja 2023. godine, Sisačko-moslavačka županija dodjeljuje 17 stanova, a prvi stanovi, njih 4, dodijeljeni su ovoga tjedna u Glini.

Za uređenje i opremanje 17 stanova (Glina 5, Dvor 3, Gvozd 3, Topusko 3, Jasenovac 1, Hrvatska Kostajnica 1, Sisak 1) utrošeno je 230.133,40 €.

Tim povodom, župan Ivan Celjak, na čiju se inicijativu Županija i uključila u proces privremenog smještaja osoba čiji su domovi stradali u potresu, istaknuo je kako su na ovaj način zbrinute 32 obitelji.

Napomenuo je i kako je prije šest mjeseci Županija dobila ovlasti da gradi kuće za zbrinjavanje sugrađana koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinicama i trenutno su na području grada Gline izgrađene 52 kuće, a na području Petrinje njih 40, dakle 92 kuće su stavljene pod krov.

Događaju je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Domagoj Orlić.