Rezime šteta na popovačkom području

Zbrajaju se štete koje su na popovačkom području nastale tijekom srpanjskih nevrijemena.

„Štete su zabilježene u prosjeku na svakom trećem objektu. Ne postoji ni ljudstvo ni organizacija koja ih može riješiti u kratko vrijeme. Sve službe bile su odmah na terenu. Imali smo lijepu suradnju s Hrvatskim šumama te s dva privatna poduzeća koja su pomagala pri čišćenju granja te uklanjanju trupaca kao i pri radu na visini, dok je HEP još uvijek aktivan te uklanja oštećenja na električnoj mreži.

Vezano uz privatne objekte, mogu reći kako je većina manjih oštećenja sanirana, a sada predstoji razdoblje popravka krovova i većih oštećenja. Moram napomenuti, kako vlasnici objekata oko tih se stvari moraju pobrinuti sami, dok će se o sanaciji javne imovine brinuti grad. Gradska uprava ima podatke o tvrtkama koje se bave djelatnostima koje su tražene, dakle od krovopokrivača do tvrtki koje se bave šumarskom djelatnošću i čišćenjem dvorišta i može dati kontakte.“ – pojasnio je trenutnu situaciju zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.

I u ovoj situaciji nužna je suradnja, kako relevantnih institucija, tako i samih građana, a kako bi se štete sanirale. „Grad je imao mjeru u sklopu koje se osigurao najlon, to je bila kratkotrajna zaštita oštećenih objekata, a sada, sukladno veličini štete, o sanaciji se trebaju pobrinuti vlasnici imovine. Svjesni smo nedostatka krovopokrivača, a koji rade sukladno dogovoru, ali prvo tamo gdje je nabavljen materijal. No, neki manji kvarovi mogu se odraditi u okviru obitelji, susjeda i prijatelja. Važno je napomenuti kako vatrogasci nisu niti osposobljeni niti mogu zamijeniti krovopokrivače i njihova je dobra volja što su pomogli pri uklanjanju određenih šteta, stoga pozivam građane da na njih ne vrše pritisak.“ – napomenuo je Miklaužić.

Vezano uz suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom, Miklaužić napominje kako je županproglasio i prirodnu i elementarnu nepogodu za nevremena koja je popovačko područje pogodila 19. i 26. srpnja. „Prijave su prikupljene, ali na teren se neće izlaziti jer je to nemoguće budući da smo zaprimili više od 1500 zahtjeva. Njihovu obradu i daljnji postpak vršit ćemo isključivo po fotografijama te lokacijama.“ – pojasnio je.

Što se tiče gradske imovine, svakako najveća je šteta na krovu dvorane pri OŠ Zorke Sever. „Taj je krov znatno stradao, otpuhano je 200-tinjak kvadrata lima. U suradnji sa SMŽ koja je osnivač škole trenutno smo u postupku izrade troškovnika i javne nabave kako bi do početka nove školske godine mogli  imati novi krov s pojačanim nosačima. Vezano uz Područnu školu Donja Gračenica, a koja je županijska imovina, prema informacijama koje imamo, mogu reći kako će se krov sanirati do početka školske godine, a i sama sanacija štete u stambenoj jedinici također će se uskoro riješiti.“ – pojasnio je Miklaužić.

Poznato je kako je Sisačko-moslavačka županija  od Vlade RH za sanaciju posljedica nevremena dobila 252,8 tisuća eura, a koje će prema kriterijima koji se još trebaju utvrditi, raspodijeliti stradalim jedinicama lokalne samouprave.

„Budući da iznos nije velik, pretpostavka Grada je da će se on iskoristiti za rad javnog i privatnog sektora koji je bio angažiran na uklanjanju posljedica nevremena. Teško da će novca biti i za privatnu imovinu. Preporučam stoga da bi vrlo korisno bilo osigurati imovinu, a kako bi se ubuduće posljedice mogle lakše sanirati.“ – zaključio je zamjenik popovačkog gradonačelnika Lovro Miklaužić.