Održana 18. sjednica Županijske skupštine

U Sisku je 13. srpnja održana 18. sjednica Županijske skupštine. U najvećem dijelu, posvećena je bila obnovi od potresa. Vijećnici su raspravljali o 7 točaka dnevnog reda. Između ostalog, vijećnici su usvojili odluke o cjelovitoj obnovi zgrada javne namjene, i to nekadašnjeg praktikuma Strukovne škole u Lađarskoj ulici koja će biti prenamijenjena u obrazovni centar za sport i rekreaciju te Tuškanove kuće u centru Siska, koja će biti prenamijenjena u obrazovno – ugostiteljski objekt, kao i o cjelovitoj obnovi objekata u Petrinji, zaštićeno kulturno dobro na adresi Vinogradsko- voćarske škole i zgrade javne namjene u Ulici Vladka Mačeka, kao i o projektu izgradnje novog autobusnog kolodvora u Glini.

Sredstva za ovu cjelovitu obnovu zgrada teško oštećenih u potresu osiguravaju se iz Fonda solidarnosti EU i Proračuna Republike Hrvatske.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je i u ovoj prigodi naglasio prioritete županijske uprave: „Sisačko-moslavačka županija obnovila je ili obnavlja sve kapitalne objekte u svojoj ingerenciji. Jednakim ritmom i angažmanom obnavljamo zgrade u zdravstvu, socijalnoj skrbi, obrazovanju i kulturi. Ne radimo to stihijski, nego pomno planirano i u kvalitetnoj suradnji s Vladom Republike Hrvatske, predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i svim ministrima. Naša županija, koja se u ovom trenutku ubrzano razvija, najjačim tempom u Hrvatskoj, i na ovaj način radi na rješavanju životno važnog problema, županijskog i svehrvatskog, opstanka, ostanka i osiguranja zapošljavanja stanovnika.“

„Sisačko-moslavačka županija u cijelosti je iskoristila sva sredstva iz Fonda solidarnosti EU, a novim Zakonom o obnovi došla je u prigodu, koju i te kako kvalitetno koristi, rješavati problem stambenog zbrinjava građana, gradnjom naselja u Sisku, Glini i Petrinji. U bliskoj suradnji s Vladom RH, Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, uvjeren sam da ćemo svakom stanovniku potresom pogođenih područja osigurati u najkraćem roku, siguran i kvalitetan smještaj,“ zaključio je župan Celjak.

Na samom kraju vijećnici su usvojili  Izvješće o radu s izvješćem o financijskom poslovanju Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije u 2022. godini, a temeljem čije se prezentacije moglo čuti o samom ustroju zajednice, ali i o intervencijama i ostalim aktivnostima tijekom prošle godine, kao i o stanju opreme te potrebama za istom.

Također, usvojen je i Prijedlog Rješenja o imenovanju mrtvozornika koji utvrđuju nastup smrti, vrijeme i uzrok smrti osoba umrlih izvan zdravstvenih ustanova za područje Grada Petrinje, a kojim je na tu funkciju imenovana medicinska sestra Ivona Marić.

Tijekom aktualnog sata, županijski su vijećnici najviše interesa iskazali za obnovu, a s područja Moslavine svoj je upit županijskoj vlasti uputila vijećnica Ljiljana Lampert (MOST).

Interes je iskazala za škole u Kutini, čiji je Županija osnivač. „Može li se što napraviti u vezi povećanja satnice pomoćnika u nastavi? Obećana je, a još uvijek nije isporučena tokarilica za Tehničku školu Kutina, a nisu napravljeni niti temelji za istu, kada se može očekivati? Energetska obnova te škole također je nužna, baš kao i asfaltiranje parkirališta škole. Što se tiče Srednje škole Tina Ujevića, ona ima dvoranu, no, potrebno je uređenje i vanjskog igrališta kako bi se nastava tjelesne i zdravstvene kulture mogla održavati i na otvorenom.“

Vijećnici je odgovorio Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU. Napomenuo je kako je Županija na području Kutine osnivač dvije škole i Učeničkog doma te pojasnio: „Projekt energetske obnove, kako škole, tako i radionice, je izrađen i kandidiran i čekaju se rezultati natječaja. Kontinuirano ulažemo u naše škole, sukladno zahtjevima. Mislim da u ovom trenutku ne postoji zahtjev koji nije realiziran ili nije u procesu realizacije. U Tehničkoj školi, kao i na Učeničkom domu, promijenjene su kotlovnice, a čime su omogućene značajne energetske uštede. Što se tiče parkirališta kod Tehničke škole, kad završi energetska obnova onda će se urediti. Vezano za Srednju školu Tiha Ujevića, značajna sredstva uložena su u krov koji je oštećen u oluji. Kasnije je popravljen i parket i ostatak krova. Tijekom ljeta planirani radovi na sanitarnom čvoru za osobe s invaliditetom, budući da je upisan jedan učenik s invaliditetom. Postoje dodatne ideje i potrebe od strane škola i SMŽ na njih reagira i uvrštava ih u plan proračuna te realizira. Što se tiče pomoćnika u nastavi, SMŽ svake godine prijavljuje projekt Ministarstvu znanosti i obrazovanja i osigurava za njih sredstva prema pravilniku, ali i izvan projekata se dogovaraju dodatni pomoćnici.“ – rekao je u odgovoru pročelnik Vlahov.