Nastavljena istraživanja na lokalitetu Bela crkva

Hrvatski restauratorski zavod i ove je godine nastavio svoj rad na lokalitetu Bela crkva, a obišli su ih i predstavnici Muzeja Moslavine Kutina, ravnateljica Jasmina Uroda Kutlić te arheolog Antonio Džaja.  

„Petar Sekulić, viši konzervator arheolog Odjela za kopnenu arheologiju HRZ-a objasnio nam je da nastavljaju započeto istraživanje grobova ispred ulaza u crkvu te da bi ove godine trebala biti u potpunosti istražena sonda. Zanimljivi nalazi će nakon stručne obrade biti predstavljeni i posjetiteljima našeg muzeja. Veselimo se vidjeti što su sve otkrili naši vrijedni kolege te im želimo još lijepih i vrijednih nalaza.“ – poručila je tom prigodom ravnateljica MMK Jasmina Uroda Kutlić.

Podsjetimo, Samostan Blažene Djevice Marije (Bela Crkva) na Moslavačkoj gori, osnovan tijekom druge polovine 13. stoljeća, najstariji je pavlinski samostan na prostoru današnje Hrvatske. Istraživanja i usporedne konzervatorsko-restauratorske građevinske radove na ovom moslavačkom samostanu, jednom od najznačajnijih kasnosrednjovjekovnih sakralnih objekata kontinentalne Hrvatske, Hrvatski restauratorski zavod provodi od 2009. godine.

Izvor: FB MMK